Astmul este o boală care poate fi controlată: Luna mai este luna mondială de luptă împotriva astmuluiSănătate

Astmul este o boală care poate fi controlată: Luna mai este luna mondială de luptă împotriva astmului

       Accesări: 224

Anul acesta, cuvântul de ordine este prevenţia. Cel mai simplu şi rapid test pentru depistarea astmului este spirometria. Durează un minut, nu doare, iar rezultatul se dă pe loc.

Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse.

Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă câteva reguli simple: iau medicamente prescrise de medic, merg la controale periodice, nu fumează, se feresc de polen, praf şi păr de animale, învaţă să îşi dea seama când astmul lor se agravează şi cum trebuie să reacţioneze.

„Astmul este o boală care poate fi ţinută sub control. Este important ca pacienţii să ştie că pot duce o viaţă normală dacă îşi iau tratamentul şi se feresc de factorii de risc.” spune Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi reprezentantul GINA (Global Initiative for Asthma) în România.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

„Pe www.invingeastmul.ro pacienţii au la dispoziţie un test de autoevaluare a controlului astmului ” adaugă Prof. Dr. Mihălţan

Astmul afectează mai mult de 300.000.000 oameni în toată lumea (Global Burden of Asthma Report, 2004, www.ginasthma.org.) ș i este cea mai răspândită boală cronică printre copii.

Doar în Europa, 30.000.000 persoane suferă din cauza astmului. (În Europa, 1 din 4 pacienţi a avut cel puţin o criză de astm atât de severă, încât nu a putut nici măcar să ceară ajutor.)

În Europa de Vest, o persoană moare din cauza astmului în fiecare oră.

În România, se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 cazuri de astm.

ȘTIRI