Astăzi va fi sfințit Monumentul Eroilor de la SpătăreștiActualitate

Astăzi va fi sfințit Monumentul Eroilor de la Spătărești

       Accesări: 816

Pe dealul Spătărești, în apropiere de Fălticeni, va fi inaugurat un monument dedicat ostașilor Regimentului „2 Grăniceri” și cei ai Regimetului „16 Dorobanți”.

Monumentul, compus dintr-o troiță și o fântână, a fost ridicat de Asociaţia Umanitară „Credinţă şi Faptă” Fălticeni, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi Primăria Fântâna Mare.

Joi, 26 septembrie, la ora 11, va avea loc un ceremonial religios-militar, cu prilejul sfinţirii noului monument. Aceasta va fi data la care, în fiecare an, aici vor fi oficiate slujbe de pomenire.

În urmă cu 101 ani, în noaptea de 27-28 ianuarie 1918, ostașii Regimentului „2 Grăniceri” au învins Corpul II Armată rus, în ceea ce istoria a consemnat drept Lupta de la Spătărești.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În amintirea acestui moment glorios, în decursul timpului au fost ridicate două  troiţe. Prima troiță a fost arsă de soldaţii ruşi în cel de Al Doilea Război Mondial, iar a doua distrusă de intemperiile vremii.

De asemenea, în urmă cu 100 de ani, după încheierea Primului Război Mondial, la întoarcerea de pe front, ostaşii Regimentului „16 Dorobanţi” au suportat cheltuielile pentru săparea unei fântâni în folosul public, în zona Rădășeni, în amintirea camarazilor căzuţi pe câmpurile de luptă.

ȘTIRI