Astăzi se serbează hramul de toamnă al Mănăstirii RâşcaActualitate

Astăzi se serbează hramul de toamnă al Mănăstirii Râşca

       Accesări: 63

Astăzi, 14 septembrie, la sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, săvârşeşte Sfânta Liturghie la Mănăstirea Râşca.

Ierarhul slujeşte pentru a doua oară în această săptămână în Protopopiatul Fălticeni, după ce marţi, 9 septembrie, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea din Boroaia, unde a slujit părintele Ilarion Argatu. Cu această ocazie au fost  sfinţite muzeul şi biblioteca parohiei.

La Mănăstirea Râşca, care astăzi îşi serbează hramul de toamnă, a fost adus din Grecia, de la Mănăstirea Ano-Xenia din Volos, un fragment din moaştele Sfântului Ciprian.

Credincioşii se pot închina şi la moaştele altor sfinţi, precum şi la un mic fragment din Sfânta Cruce, care sunt aşezate într-un spaţiu special amenajat în incinta mănăstirii.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Înălţarea Sfintei Cruci este cea mai veche şi mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe în­chinate cinstirii Sfintei Cruci. În această zi este sărbătorită amintirea a doua evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci: Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Isus Hristos şi înălţarea ei solemnă în faţa poporului de catre episcopul Macarie al Ierusali­mului, în ziua de 14 septembrie din anul 335, precum şi aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci de la perşii păgâni, la anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusa­lim.

 

Mănăstirea Rîşca este un vechi lăcaş ortodox, construit de domnitorul Petru Rareş, în anul 1542. Aici vieţuiau sihaştri încă din secolul al XIV-lea.

 

 

ȘTIRI