Accesări: 119

detasament-pompieri
Oamenii care intervin la incendii, calamități și accidente sunt astăzi în sărbătoare. 13 septembrie este Ziua Pompierilor din România. Sărbătoarea readuce în memorie faptele eroice ale ostașilor pompieri care, în anul 1848, au intrat în cartea de aur a eroilor neamului.

Anul acesta se împlinesc 167 de ani de la glorioasa luptă din Dealul Spirii, lângă București, unde urmau să lupte trupele aflate sub comanda colonelului Radu Golescu și corpul de armată otoman condus de Kerim Pașa.

În această confruntarea au luat parte și ostașii Companiei de pompieri comandată de Căpitanul Pavel Zăgănescu.

După o luptă crâncenă trupele române pierd bătălia, iar militarii turci pun stăpânire pe București. 13 septembrie 1848 a marcat prima mare implicare a pompierilor militari în luptele de apărare a poporului român împotriva cotropitorilor străini.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Astăzi sunt anunțate în toată țara ceremoniale festive, mesaje aniversare, marșuri, comemorări și acțiuni din seria ”Porți deschise”.

Vineri, 11 septembrie, în preambulul Zilei Pompierilor din România, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al județului Suceava, șapte pompieri militari, doi ofițeri și cinci subofițeri, au fost avansați în grad, pentru rezultatele excepționale în îndeplinirea atribuţiilor specifice.

Alți patru pompieri militari au primit plachete onorifice, distincții şi insigne onorifice intitulate „Pompier de onoare al judeţului Suceava” şi „Salvator de onoare al judeţului Suceava” pentru rezultatele obţinute în activitate.

În urmă cu 91 de ani se înființa prima unitate de pompieri din Fălticeni.

Actul de constituire era semnat la 10 iunie 1924. Odată cu trecerea timpului aceasta va fi redenumită în Secția de Pompieri, iar mai târziu Pichetul și respectiv Subunitatea de Pompieri. Timp de trei decenii pompierii fălticeneni au funcționat cu sediul pe strada Sucevei, peste drum de Liceul ”Nicu Gane”.

În mai 1999 se înființează Detașamentul de Pompieri Fălticeni în componența căruia devine operațional sistemul de intervenţii SMURD începând din noiembrie 2012.

Rudy Hödl

ȘTIRI