- Cronica de Fălticeni - https://www.cronicadefalticeni.ro -

Astăzi este ultima zi în care fălticenenii pot să depună la fisc Declarația unică

Fălticenenii care în anul 2018 au realizat venituri în România sau în străinătate, individual sau într-o formă de asociere, trebuie să depună declarația unică în vederea achitării impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.  

Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Ultima zi a lunii iulie este termenul – limită pentru depunere a declarației unice. Termenul inițial, 15 martie, a fost prelungit până pe data de 31 iulie.

Apropierea de acest termen limită a făcut ca funcționarea Spațiului Privat Virtual (SPV) să fie îngreunată în ultimele zile de numărul mare de solicitări, chiar dacă în ultimele săptămâni Fiscul a afișat la fiecare accesare a site-ului propriu un anunț prin care avertiza contribuabilii să nu lase depunerea formularului pe ultima zi.

„Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” se poate transmite şi prin poştă sau se poate depune la sediul unităţilor fiscale.

De asemenea, Declaraţia Unică poate fi depusă din nou şi pe hârtie, după ce a fost eliminată obligativitatea ca ea să fie depusă exclusiv online.

Declaraţia se depune până la data de 31 iulie 2019, inclusiv, de către persoanele fizice care au obligaţia: declarării impozitului pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate în anul 2018; declarării impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2019; declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2019 şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.