Astăzi este praznicul Înălțării DomnuluiActualitate

Astăzi este praznicul Înălțării Domnului

       Accesări: 83

inaltarea-domnuluiÎnălțarea Domnului Iisus Hristos este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe. Este sărbătorit întotdeauna într-o zi de joi, la patruzeci de zile după Înviere. Prima consemnare în Sfânta Scriptură se găsește în Evanghelia după Marcu (16:14-19).

Iisus și cei unsprezece ucenici rămași sunt așezați la masă, și le cere apostolilor Săi să propovăduiască Evanghelia. Mântuitorul spune ucenicilor săi că vor primi puterea Duhului Sfânt și că ei trebuie să ducă mesajul Său în lumea întreagă. Hristos s-a înălţat la cer, fiind ultima dată când ucenicii Săi L-au văzut pe pământ. În timp ce se ridica în slava cerului, Domnul le spunea ucenicilor Săi: „Îmi veţi fi Mie martori în Ierusalim, în toată Iudeea şi Samaria şi până la marginea pământului” (Fapte 1, 8)

Potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, locul de pe care Mântuitorul Hristos s-a înălţat la cer este Muntele Măslinilor. Aici s-a ridicat, mai târziu, un mic lăcăș unde păstrează piatra pe care se află imprimată urma piciorului lui Hristos.

La patruzeci de zile după Înviere, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii Săi, Hristos s-a înălțat la Cer, luându-și locul de-a dreapta Tatălui. Doi oameni îmbrăcați în alb le-au apărut ucenicilor și le-au spus că Iisus se va reîntoarce în același mod ca la Înălțare.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

După cum Iisus, înainte de propovăduire, a stat 40 de zile în pustie şi s-a rugat, aşa şi după Înviere a stat 40 de zile pe pământ şi i-a învăţat pe ucenici despre scopul venirii Sale pe pământ, despre împărăţia lui Dumnezeu.

Praznicul Înălțării Domnului se celebrează începând din secolul al IV-lea, până atunci evenimentul religios era prăznuit de Rusalii.

Sărbătoarea Înălţării Domnului este cunoscută în popor ca Ispas, după numele unui cioban care stătea ascuns după pietre și privea la cele ce se întâmplau, el povestind altor oameni din Betania săi cele întâmplate.

Praznicul Înălțării Domnului este ziua Eroilor în Biserica Ortodoxă Română şi un prilej de pomenire a morţilor.

Astăzi este ultima zi în care se mai pot înroşi ouă. Oamenii se salută în această zi cu formulele „Hristos s-a înălţat!” şi „Adevarat s-a înălţat!”

Diacon Nicolae C.

ȘTIRI