Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice solicită dreptul la tratament pentru toţi pacienţii care suferă de hepatită CSănătate

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice solicită dreptul la tratament pentru toţi pacienţii care suferă de hepatită C

       Accesări: 160

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a lansat o scrisoare deschisă Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin care aduce în atenție poziţia Asociaţiei Europene pentru Studiul Ficatului (EASL) cu privire la tratamentul bolnavilor cu hepatită C.

Această poziţie a fost prezentată în cadrul Congresului Internaţional care a avut loc săptămâna trecută în capitala Franţei.

APAH-RO vă solicită să ţineţi seama de recomandările specialiştilor din cadrul EASL și a medicilor specialiști din România în elaborarea noilor contracte care vizează tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C.

Concret, recomandările EASL au în vedere două etape în lupta pentru eliminarea hepatitei C: partea de screening şi cea de tratament.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Prima etapă, screening-ul devine cu adevărat eficient în momentul în care pacientul este diagnosticat şi îndrumat către tratament. Doar prin aplicarea schemei „screen&treat” România va avea rezultate în următorii ani!

În acest sens, APAH-RO salută anunţul Ministerului Sănătăţii privind programul naţional de screening şi decizia CNAS de introducere a markerilor virali pentru hepatită la medicii de familie şi îndeamnă românii să ceară trimitere pentru aceste analize. Diagnosticarea timpurie este cea mai bună modalitate de a lupta împotriva acestei boli!”

Conform recomandărilor EASL, cea de-a doua etapă, tratamentul, trebuie să aibă în vedere următoarele lucruri: acces universal la terapie – toţi pacienţii diagnosticaţi, indiferent de gradul de fibroză, trebuie să primească tratament; Acces la toate terapiile inovatoare din piaţă

„Care este obiectivul susţinut de toţi specialiştii internaţionali şi la care APAH-RO aderă? Eliminarea virusului hepatitic C în scopul: Prevenirii complicaţiilor boliilor de ficat (necroinflamaţiile, fibroza, ciroza, ciroza decompensată, moartea); Îmbunătăţirii calităţii vieţii şi înlăturarea stigmei sociale; Prevenirii trasmiterii virusului

Prof. Markus Cornberg de la Hannover Medical School și membru al Board-ului EASL a arătat că accesul universal la terapie poate avea efecte pozitive inclusiv în ceea ce privește segmentul transplantului de ficat, terapiile inovatoare, fără interferon, determinând scăderea ratei transplanturilor de ficat, cauzate de hepatita C. De asemenea, pentru prima dată după mulți ani, s-a înregistrat o îmbunătățire a ratei de supraviețuire după un transplant de ficat în cazul pacienților cu hepatita C, fapt care este atribuit direct terapiilor fără interferon.

APAH-RO vă cere să asigurați continuitatea tratamentului pentru bolnavii din România prin evitarea unor întreruperi între semnarea contractelor dintre statul român şi companiile din domeniu, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi. În același timp, este necesară identificarea de soluții pentru pacienții neasigurați și pentru cei aflați în zone izolate sau cu access deficitar în ceea ce privește serviciile de medicină primară

Reprezentanţii APAH-RO fac apel ca dezbaterile şi negocierile care se desfăşorară în această perioadă să aibă în centru interesul pacienţilor şi obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor până în anul 2030.”

ȘTIRI