Aproximativ 50 de mii de români mor anual din cauza canceruluiNațional

Aproximativ 50 de mii de români mor anual din cauza cancerului

       Accesări: 111

Sâmbătă, 4 februarie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului.

Inspecția Muncii a transmis că se va alătura, prin controale și acțiuni de conștientizare, desfășurate prin inspectoratele teritoriale de muncă, demersurilor la nivel european de combatere a cancerului profesional.

Cancerul este considerat principala cauză a deceselor legate de muncă în Uniunea Europeană. Anual pe continent se înregistrează peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din decesele determinate de accidentele de muncă şi de bolile profesionale împreună.

În România, aproximativ 50 de mii de oameni mor anual din cauza cancerului. Costurile directe ale expunerii la substanțe cancerigene la locul de muncă în toată Europa sunt estimate la 2,4 miliarde de euro pe an.

Vor fi controlați angajatorii din toate județele care utilizează substanțe cancerigene sau amestecuri chimice care provoacă boala. Printre acestea se numără: azbestul, benzenul, clorura de vinil, nichelul, pulberea de lemn, produse rezultate din prelucrarea țițeiului și cărbunelui, fibra de sticlă.

Activitățile economice prin care lucrătorii sunt expuși riscului de cancer profesional sunt: agricultura, industriile extractivă, petrolieră, petrochimică, ceramică, textilă, a lemnului, de parfumuri, sticlei, cauciucului, laboratoarele de cercetare, construcții, gaz, șantiere navale, tratamentul metalelor, transporturi aeriene și feroviare, imprimerii, sectorul sanitar, coafor.

ȘTIRI