Apropierea sărbătorilor readuce în atenție pericolul manevrării petardelor și artificiilor de către copiiActualitate

Apropierea sărbătorilor readuce în atenție pericolul manevrării petardelor și artificiilor de către copii

       Accesări: 291

Inspectoratul de Poliție Județean Suceava a transmis un nou semnal de alarmă asupra pericolelor la care sunt expuși copiii, în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când utilizează petarde și artificii.

Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase și pot răni sau chiar lăsa invalizi. Astfel de accidente au loc din păcate în fiecare an, în special sărbătorile de iarnă. Încercaţi să vă protejaţi copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune viaţa în pericol”, a transmis IPJ Suceava.

În prima zi a lunii decembrie unui minor, în vârstă de 10 ani, din orașul Vicovu de Sus, i-a explodat o petardă în mână.

A fost al doilea caz grav înregistrat în ultimele două săptămâni în județul Suceava, după ce, tot după explozia unei petarde, un minor, în vârstă de 17 ani, din comuna Mălini, a ajuns la Spitalul Județean cu plăgi tăiate la trei degete ale mâinii drepte.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

 Polițiștii ne reamintesc că persoanele fizice nu au voie să cumpere și să folosească decât materiale pirotehnice din categoria F1 (articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă si nu trebuie să cuprindă petarde, baterii de petarde, petarde luminoase şi baterii de petarde luminoase; pocnitorile din categoria F1 nu trebuie să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint).

Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

 Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii

Între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

La o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

La o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

La o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

            Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat, sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice comercializate în această perioadă, poate duce la accidente nedorite.

ȘTIRI