Apariţia pestei porcine africane în Uniunea Europeană pune în gardă autorităţile suceveneActualitate

Apariţia pestei porcine africane în Uniunea Europeană pune în gardă autorităţile sucevene

       Accesări: 68

Prefectura Suceava a transmis în teritoriu o informare referitoare la pătrunderea virusului pestei porcine africane pe teritoriul Uniunii Europene. Un prim caz a fost confirmat în Lituania, ţară membră UE.

Îngrijorarea este legată de faptul că în spaţiul intra-comunitar comerţul cu porci vii şi produse provenite de la aceştia este liber, iar circulaţia animalelor (în special a porcilor mistreţi) în mediul silvatic nu poate fi controlată. Virusul se poate răspândi şi la porcinele domestice din exploataţii.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă caracteristică suidelor şi se identifică prin următoarele semne: mortalitate ridicată, până la 100%, intervenită într-un timp foarte scurt; febră ridicată (40,5 – 42 g.C); roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a extremităţilor membrelor, a abdomenului şi pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie şi greutate în mers; vomitări, diaree (simptome care pot să apară cu 24-48 de ore înaitea morţii).

În cazul în care proprietarii de porcine constată apariţia unor astfel de cazuri, aceştia trebuie să anunţe de urgenţă medicul veterinar de liberă practică din localitate sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava la numărul de telefon 0230.522.848.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

ȘTIRI