Apare după prima ploaie: Groapa din Fălticeni căreia nu-i dă nimeni de capătActualitate

Apare după prima ploaie: Groapa din Fălticeni căreia nu-i dă nimeni de capăt

       Accesări: 88

groapa-falticeni-strada-halei-1Nu am dus lipsă de ele. Ca și când nu erau îndeajuns de multe, fălticenenii s-au pricopsit în plin sezon estival cu o nouă groapă. De această dată nu este vorba de o altă gaură apărută pe străzile aflate în șantier, ci una generată într-o zonă unde lucrează apa subterană.

Este vorba de o groapă mai ”specială” care apare în același loc, din același motiv, și după prima ploaie mai zdravănă.

Spărtura din asfalt are un diametru de 3 metri și s-a căscat pe strada Halei în apropiere de Piața Agroalimentară.

Pământul este supt de un pârâu subteran care provoacă surprize neplăcute. Acum patru zile în urmă, mașina unui riveran a rămas cu roata din spate blocată după ce terenul de sub ea s-a prăbușit instantaneu. Localnicul a sunat imediat la 112, cerând ajutor. Pentru proprietar totul s-a încheiat cu bine.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

După acest episod, peste terenul surpat s-a turnat balast până la nivelul asfaltului, însă lucrarea n-a ținut prea mult. Groapa s-a ivit două zile mai târziu. Riveranii afirmă că pământul a fost înghițit în timpul ploii. Ei mai spun că s-au obișnuit cu groapa din apropierea parcării blocului lor ce își face apariția aproape în fiecare an. Problema este una mai veche. De mai bine de 25 de ani ea ”apare și dispare” pentru că măsurile luate până acum s-au dovedit literalmente apă de ploaie.

Nu mai departe de anul trecut, bucata de pământ surpată a fost cu mult mai mare decât cea de acum.

Ecuația gropii de pe strada Halei, care nu-i dă nimeni de capăt, pare să aibă o rezolvare simplă.

Un fost inginer constructor, localnic, susține că soluția este captarea apei subterane într-un bazin și direcționarea acesteia prin canalizarea aflată chiar din buza terenului proaspăt surpat. De existența pârâului cât și de necesitatea unui sistem care să-i abată cursul spre rețeaua de canalizare se știe încă din anii 80, când se lucra la fundația blocurilor din zona fostului magazin Moto-Velo.

Rudy H.

ȘTIRI