Aniversarea rotundului României Mari la Școala gimnazială SuhaEducație

Aniversarea rotundului României Mari la Școala gimnazială Suha

       Accesări: 564

Am poposit la Școala gimnazială Suha, școală cu suflet de cărți, de Ziua Bucovinei ce anticipă fericit Ziua Marii Uniri. Am poposit la Suceava – Suha și la Alba – Suha unindu-ne inimile întru celebrarea sfintelor evenimente de acum o sută de ani.

Am trecut prin apropierea fostei granițe de la Cornu Luncii, am traversat apa Moldovei și am intrat în legendarul Mălini cu sunet de Labișiadă. Am potrivit pasul cu dulcea călcătură a înaintașilor spre Vălenii lui Grigore Ilisei și spre Drumul Talienilor gândit strategic la început de veac XX de regele Carol I.

Am însoțit-o cu gândul pe apriga munteancă de la Tarcău ce ajunsese pe drumuri necunoscute de munte la Suha și la Doi Meri, trecând culmea Stânișoarei de la Sabasa. Am sadovenizat, am labișizat și-am îngânat iliseic la aceste borne feerice ale veșniciei românismului și eroismului. Tărâm mirabil îmbrăcat în haine sărbătorești pentru că ”în munții noștri astăzi zăpezile torc leneș” albind sufletele.

Normal, Școala gimnazială Suha este, ca surorile ei mălinare, îmbrăcată în strai de sărbătoare. Profesoara Liliana Popescu și diriginta clasei a V-a, amfitrioana hărăzită cu multe daruri, are o multitudine de proiecte visate, asumate și realizate.

Azi, suntem martorii unei noi împliniri. Atmosferă sărbătorească. Clasa I condusă de luminoasa învățătoare Viorica Amuscaliței își așteaptă debutul scenic în port popular.

Românașii și româncuțele desenează închipuind contururi de țară, steaguri, zboruri spre înalt. Culoarele și clasele sunt în sărbătoare. Frânturi de gânduritr aduse în cuvinte: ”Ce înseamnă pentru tine România”. Mărturii și testemoniale. Atmosferă festivă.

Vorbim despre orele astrale ale României. Ale României Mari. Istorie, fapte, eroism. Ochi luminoși și interesați. Mi-am făcut un prieten: AndreiFăluță de la Școala Herla, un interlocutor de mare seriozitate care cunoaște istoria Mănăstirii Slatina. Știe multe, nu-l pot surprinde decât prin informațiile privitoare la dr. Vasile Bianu care a profesat cândva trei ani la Slatina și a fost în 1917-18 în misiune la Fălticeni ca doctor militar.

Îl voi revedea într-o scenetă regizată de profesoara lui alături de colegii săi Paula Vasilovici, Maria-Elena Hoștinariu, Leonardo Vasile. Manifestările artistice, sub semnul fair-plai-ului au avut pecete solară.

Au evoluat, plini de importanța momentului cei mici, fără emoții, cu puritatea și distincția nesilită. Au continuat cei din clasele mai mari, dezinvolți, plini de însemnătatea evenimentului sărbătorit.

Apoi gimnaziștii, clasa a cincea, înghițindu-și emoțiile, înnobilând acel dincolo de timp eroic prin retorta sufletului lor costumat cu ținute vestimentare de epocă, onorând istoria și participarea activă la actul Unirii.

Poezie și cântec, naturalețe, spontaneitate și solemnitate. Apoi glasul tumultuos cu rezonanțe patriotice al celor zece chitare și cel cristalin și bine armonizat al inimoasei și promițătoarei interprete Samantha Moglan.

Toți, de aleasă stirpe, simțind românește asemenea directorului, profesor Dumitru Murariu, corpului profesoral reprezentat de prof. Iuliana Hreamătă, Nicoleta Teofănel, Angelica Ștefănoaia, Alexandru Iordache și înv. Petronela Scutăreanu, Viorica Amuscăliței, Ionela Pășcănuț, Ana-Maria Florișteanu și Florina Cârjă, preotului Pavel Norocel și părinților care au trăit bucuria ambianței și înălțătoarei sărbători. Și nu în ultimul rând, partenera de proiect de la Școala Herla, profesoara Doina Lenuța. Și, să nu uităm inimoasele mame care au venit având coșurile pline de cozonaci.

Cu ecouri din alt veac, între clipă și durată, am trăit cu toții o dimensiune a reîntineririi. Și cum ”limpede nu poți vedea decât cu inima”(Micul Prinț), am simțit la școala din Suha o stare de cântec. Felicitări. Bravissimo la aniversarea rotundului României Mari.

Drept care semnez ca martor și mărturisitor într-un alt fel de hrisov,la ceas aniversar cu mare încărcătură de românism.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI