Anchetă demarată de DSP Suceava la noua Maternitate: Incubatoare pentru bebeluși mutate cu remorca unui tractorActualitate

Anchetă demarată de DSP Suceava la noua Maternitate: Incubatoare pentru bebeluși mutate cu remorca unui tractor

       Accesări: 2890

Cea mai nouă unitate medicală din județ se va deschide oficial vinerea aceasta. Noua Maternitate din Fălticeni va fi inaugurată în prezența ministrului Florian Bodog, după cum anunța ieri după-amiază primarul Cătălin Coman. În numai patru zile mobilierul medical și aparatura trebuie mutate din vechea în noua unitate medicală.

În această dimineață câteva piese de mobilier și două incubatoare pentru bebeluși au fost transportate cu remorca unui tractor, de către angajați ai Primăriei Fălticeni, pe ale căror uniforme de lucru scria Salubritate.

Jurnaliștii au filmat modul cum au fost aduse și transportate obiectele de inventar la noua maternitate și au făcut publice imaginile de la fața locului.

Potrivit primarului Cătălin Coman, tractorul cu remorcă al Primăriei nu este folosit pentru transportul gunoiului așa cum s-a vehiculat în presa centrală, ci se transportă mobilier stradal, crengi sau resturi de la arbori atunci când aceștia sunt toaletați.

Șeful administrației locale a mai spus că angajații care au ajutat la mutarea obiectelor din maternitate lucrează Spații Verzi, iar gunoaiele și deșeurile din municipiul Fălitceni sunt ridicate de operatorul local privat Goscom, nicidecum de angajații Primăriei.

Managerul Vlad Morariu: Nu am dus aparatura cu gunoieri

Contactat de jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni, managerul Vlad Morariu a explicat că spitalul nu deține un autovehicul acoperit cu care să poate transporta obiecte voluminoase și nedemontabile.

Medicul afirmă că remoca a fost spălată mai întâi cu apă și cu detergent, după care au turnat dezinfectant, iar pe remorcă au fost puse folii de plastic și cartoane peste care au așezat saltele pentru a proteja în timpul transportului incubatoarele și mobilierul medical.

Între timp DSP Suceava a declanșat o anchetă, însă concluziile vor fi date publicității peste 24 de ore.

Spitalul nu dispune de mjiloace de transport adecvate

Vlad Morariu spune că tot ceea ce s-a putut transporta din maternitate, mobilier și dotări medicale au fost mutate cu două mașini ale spitalului, furgoneta Peugeot și autoutilitara Dacia cu benă. Pentru obiectele de volum, grele, și cele nedemontabile au avut nevoie de mașini mai mari așa că au apelat la Primăria Fălticeni.

El a precizat că tractorul şi remorca nu aparţin Serviciului de Salubritate, ci Serviciului Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Fălticeni.

Managerul Spitalului Municipal Fălticeni susține că remorca tractorului a fost spălată și apoi dezinfectată cu soluțiile specifice folosite în sălile de operaţie.

„Am început transferul în noua maternitate, iar noi am utilizat până acum două mijloace de transport ale noastre. Am ajuns la aparate mai mari, respectiv aceste incubatoare care nu încap în mașinile noastre, așa că am apelat la Primărie și ne-au dat singura mașină pe care o aveau disponibilă, un tractor cu remorcă, vehicul care nu este mașină de gunoi așa cum s-a spus prin presă.”, ne-a declarat Vlad Morariu. „Fiecare știe cum arată o mașină care transportă gunoi. Dacă ar fi fost așa, refuzam din start transportul. Noi am spălat bine remorca cu apă și detergent, am dat cu dezinfectant, cel mai bun dezinfectant pe care îl folosim și în sala de operație. Am pus folie de plastic peste remorcă iar peste acestea saltele moi ca să nu deteriorăm ceea ce transportăm. Când ajuns remorca la noua maternitate, am cerut oameni de la Primărie ca să le putem transporta până sus, pentru că nu avem persoanalul necesar. Am doi oameni care acum pun gresie la bucătăria spitalului, doi instalatori care montează stația de sterilizare. Nu avem oameni. Ne-au fost dați lucrătorii de la Spații Verzi. Nu am dus aparatura cu gunoieri. S-au spus tot felul de lucruri. Dar Primăria Fălticeni are gunoieri? Eu știu că serviciul acesta de transport al gunoiaelor și deșeurilor aparține firmei Goscom. Este adevărat că pe salopete scrie Salubritate, dar așa au fost cumpărate. Ce trebuia să scrie pe ele? Doctori, ingineri?”

Proceduri repetate de dezinfecție

Vlad Morariu a subliniat că mobilierul şi incubatoarele au fost curăţate şi dezinfectate la sosirea în noul sediu, înainte de a fi amplasate în clădire, operație pe care au făcut-o cu toate obiectele aduse de la vechiul sediu.

Managerul unității din Fălticeni afirmă că mâine este prevăzută prima etapă a dezinfecţiei generale, în noua maternitate, prin procedura de nebulizare. Joi va urma cea de a doua etapă de dezinfecție generală.

Miercuri vom face prima tură de nebulizare. Toate încăperile maternității vor fi dezinfectate, inclusiv aparatura, paturile.”, ne-a declarat Vlad Morariu. „Joi vom demara a doua procedură. Va fi dezinfecție generală. După această ultimă nebulizare se vor lua probe de către cei de la DSP Suceava.” 

Șeful unității medicale mai spune că s-a întâlnit în cursul zilei de astăzi cu membrii comisiei de anchetă din cadrul Direcției de Sănătate Publică pentru a explica situația de față.

Vlad Morariu a subliniat reprezentanţii DSP Suceava vor preleva mai multe probe, iar dacă rezultatele analizelor vor fi necorespunzătoare se va efectua o nouă dezinfecţie.

Anchetă declanșată de DSP Suceava

La nivelul Direcției de Sănătate Publică Suceava s-a format o echipă care s-a deplasat deja la maternitate. Primele concluzii vor fi făcute publice abia mâine, 17 mai.

Directorul adjunct al DSP Suceava susține că noua maternitate va fi deschisă doar atunci când vor avea certitudinea că totul este în regulă pentru siguranța mămicilor și bebelușilor.

„Ceea ce vă pot asigura este că maternitatea nu va fi deschisă până când nu vor fi îndeplinite toate condițiile de siguranță pentru paciente și nou născuți.”, ne-a declarat Cătălina Zorescu, director adjunct al DSP Suceava. „În funcție de concluziile anchetei vom lua măsurile ce se impun. Ancheta este în curs de derulare. Până când nu vom recolta probe și nu avem rezultate, cât și certitudinea că totul este bine nu vom da avizul DSP.”

Directorul adjunct al DSP Suceava susține că în acest caz, conducerea spitalului se putea organiza mai bine și putea cere consultanță pentru a nu se ajunge aici.

„Nu au făcut-o cu rea intenție. Însă neavând experiență, probabil s-au grăbit.”, afirmă Cătălina Zorescu. „Era indicat să fi cerut înainte câteva sfaturi, consultanță, și atunci lucrurile ar fi decurs cu totul altfel.”

Medicul Zorescu mai spune că echipamentele trebuiau protejate și că ideal ar fi fost mutarea aparatelor cu un mijloc de transport acoperit care să ofere condiții mai bune.

Primele concluzii ale anchetei vor fi date publicității în cursul zilei de mâine.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI