ANAF verifică 14 mari averi în județul Suceava: Două persoane din Fălticeni ar fi pe lista celor controlațiActualitate

ANAF verifică 14 mari averi în județul Suceava: Două persoane din Fălticeni ar fi pe lista celor controlați

       Accesări: 159

anaf-antifraudă

Încep controalele marilor averi. ANAF verifică pentru început peste 300 de persoane fizice, din toate județele, cu venituri mari ce nu au fost declarate și impozitate. Mai precis este vorba de cei care au înregistrat câștiguri de peste un milion de lei, în perioada 2011-2013.

În județul Suceava sunt vizate 14 persoane.

Surse care au dorit să își păstreze anonimatul spun că printre acestea s-ar afla și două persoane fizice din Fălticeni. Informația nu a fost, deocamdată, confirmată oficial.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Măsura luată de ANAF vizează verificarea veniturilor și a declarării acestora începând cu anul 2011, deoarece doar pentru acestea se poate aplica atât regula de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cât și procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor.

Fiscul anunțase săptămâna trecută că a început programul de verificare a persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat cu 313 dosare, de care se ocupă 60 de inspectori.

Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obțin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru eșantionul semnificativ supus analizei de risc.

Aici intră persoanele fizice cu avere afișată semnificativă, respectiv imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare
valoare, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate, ce sunt nejustificate de veniturile declarate.

ANAF susține că în total sunt vizați un număr de 5.399 de contribuabili, pentru prima serie de verificări fiind înființate 8 servicii distincte de verificări fiscale dedicate. Pentru desfășurarea acestui program au fost alocate 100 de posturi.

Orice venituri constatate de organele fiscale și a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu cota de 16%, iar prin decizia de impunere se calculează și obligațiile fiscale accesorii, adică penalități și dobânzi.

Rudy Hödl

ȘTIRI