Altfel de picturăCultură

Altfel de pictură

       Accesări: 143

gabriel todicaÎntr-o zi din luna iulie a acestei veri, la o lansare de carte, printre saluturi de bun găsit, bun venit, un tânăr înalt, cu ochelari, mi-a întins cu o uşoară sfială, o carte foarte colorată şi a cărei atingere mi-a dat senzaţia de moliciune catifelată a hârtiei, semn de bună calitate. I-am mulţumit tânărului pictor Gabriel Todică, cel care alături de soţia sa, Gina-Maria, pe care o cunosc de pe când era doar o fetiţă, este autorul acestui album intitulat „Artişti plastici de viziune dualistă”?!

Pe moment titlul mi s-a părut puţin bizar, eu nefiind o cunoscătoare, ci doar o mare admiratoare de pictură, aşa că am lăsat albumul să-mi alunece uşor printre degete în geantă. După terminarea evenimentului la care fusesem invitată, odată ajunsă acasă, cu multă curiozitate, am scos albumul din geantă, l-am prins de cotor cu mâna stângă iar cu degetele mâinii drepte am prefirat filele ca pe un evantai multicolor pentru că aşa este albumul – îţi ia ochii cu toate acele nuanţe între care predomină cea vişinie. De pe cele două coperte mă priveau chipuri senine de bărbaţi frumoşi, zâmbitori şi încrezători, dar şi chipul unei tinere ce exprimă multă bucurie. Undeva, în colţul din stânga jos al ultimei coperte, în faţa şevaletului, cu pensula în mână, îşi licăreşte ochelarii chiar autorul, Gabriel Todică.

Cercetând apoi, cu multă curiozitate şi seriozitate acest album, am descoperit adevărate minuni de artă de o viziune dualistă – aşa cum precizează autorul – dar şi modul pertinent, minunat în care cei doi soţi colaboratori, le comentează, adică lin, curgător ca o apă liniştitoare. M-am lăsat captată şi captivată de acea linişte degajată de carte şi cu ajutorul oferit de conţinutul albumului, am reuşit să înţeleg cum este cu această viziune dualistă asupra artei pentru că, aşa cum spune autorul – autorii, citez: „Arta este greu de definit” şi, aşa cum am considerat şi eu, citez preluat de pe net de către autori: „Arta este în esenţă cea mai profundă expresie a creativităţii umane. Pe cât de dificil de definit, pe atât de dificil de evaluat, având în vedere faptul că fiecare artist îşi alege singur regulile şi parametrii de lucru.” Că este aşa o demonstrează lucrările expuse în album ale mai multor pictori din diferite ţări dar şi lucrările autorului.

Pentru mine fiecare pagină a acestui album, fiecare capitol cu titlul sugestiv se constituie într-o adevărată revelaţie vizuală. În primul capitol, Evenimente pascale în artă. Icoane metamorfozate, iată o icoană, mai altfel, a suferinţelor lui Iisus răstignit alcătuită prin măiestria artistică a pictorului Octavio Ocampo, născut în Mexic în anul 1943 şi care şi-a desăvârşit studiile la Institutul de Arte din San Francisco. La o primă privire observăm doar chipul trist al lui Iisus, dar dacă privim mai atent descoperim că el este alcătuit dintr-o multitudine de alte chipuri cuprinse de durere şi tristeţe care amplifică chinul de pe chipul Mântuitorului.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Dar astfel de scene biblice, de teme creştine mai sunt create şi de alţi artişti precum Andre Martins de Barros cu ale sale lucrări „Golgota” şi „Cele trei cruci”; David G. Wilson cu o versiune inedită asupra răstignirii, el foloseşte pâinea şi vinul care reprezintă trupul şi sângele Domnului; Elena Moscaleva în lucrarea „Autoportret – doi îngeri”, foloseşte chipurile a doi îngeri reprezentându-i pe arhanghelii Mihail şi Gavril, dar aceştia de fapt alcătuiesc chipul pictorului. Iar autorul albumului, Gabriel Todică, ne propune o privire dualistă asupra realizării personale, o viziune altfel a „Învierii” prin aceea că Mântuitorul părăseşte mormântul smulgând întunericului pe cei doi părinţi ai omenirii, Adam şi Eva, iar aceştia reprezintă pupilele ochilor Mântuitorului ce cată în sus, către Dumnezeu. Dar mai sunt exemplificaţi şi alţi pictori cu o interpretare dualistă asupra subiectului religios precum Josean Figueroa, Luis Miguel Ridriguez, Jorge Ignacio Nazabal şi Oleg Şupliak.

Urmează apoi diferite alte teme interpretate dualist cum ar fi Reprezentările antropomorfe ale lui Luis Miguel Rodriguez, un artist îndrăgostit de natură, în special de cea marină pe care o reprezintă suprarealist transpunând-o în chipuri de femei; iar în continuare, Inginerii artistice exemplificate prin creaţiile pictorului rus Oleg Şupliak cu ale sale autoportrete dar şi cu poprtretul creat de către acesta marelui fizician Isaac Newton folosind pentru acesta ambianţa unei grădini cu pomi fructiferi.

Albumul-carte continuă apoi cu multe şi diverse teme ale artei picturii interpretată în acest mod dualist de talentul, imaginaţia şi minuţiozitatea executării de către numeroşi alţi pictori. Aş dori să pot să îi exemplific pe toţi, dar nu doresc să le răpesc din plăcerea celor care vor dori să contemple acele opere de artă expuse în paginile albumului. De exemplu chipurile realizate de către autor unor mari personalităţi locale: Maestrul Ion Irimescu, scriitorul Mihail Sadoveanu, actorul Birlic şi academicianul Mihai Băcescu.

Totodată încerc să îmi închipui cât de multă muncă, pasiune şi sentimente investesc autorii-pictori în realizarea unor astfel de opere de artă.

Totul, absolut totul, de la limpezimea naraţiunii, conţinutul exemplificat prin operele de artă ale „dualiştilor”, până la calitatea hârtiei albumului, ne demonstrează seriozitatea pasiunii cu care a fost realizat. Felicitări soţilor Gina şi Gabriel Todică şi la cât mai multe astfel de realizări.

Voi încheia întrebându-i pe soţii Todică: Pe când o lansare a acestui album care ar oferi multor altora desfătarea privirii cu realizarea lor minunată?!

Coca Maria Udişteanu

ȘTIRI