Altarul Eroilor va fi primul grup statuar din FălticeniActualitate

Altarul Eroilor va fi primul grup statuar din Fălticeni

       Accesări: 178

Zestrea locală se îmbogățește cu noi monumente. În Orașul Muzeelor se cristalizează un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri ce va fi bifat printr-un grup statuar. Amplasat lângă Primărie, acesta este dedicat unor figuri marcante din Fălticeni, cu o contribuție deloc neglijabilă în perioada marilor confruntări militare din secolele XIX și XX.

Proiectul se numește Altarul Eroilor și va include trei statui.

Alături de Maior Ioan vor fi amplasate alte două busturi ale eroilor Gavril Danielescu și Constantin Costăchescu ce sunt consemnați în istoria primului și celui de-al doilea război mondial.

Statuile celor doi eroi fălticeneni au fost date în lucru de câteva luni. Acestea vor fi realizate din bronz la o turnătorie din Arad, specializată în domeniul monumentelor istorice.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Busturile eroilor noștri sunt aproape finalizate. Cu lucrările de la monument suntem în grafic.”, susține primarul Cătălin Coman. „Va fi o lucrare frumoasă și reprezentativă pentru Fălticeni.”

Lucrările de amenajare se vor încheia la jumătatea lunii noiembrie.

Autoritățile locale vor ca pe data de 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, să dezvelească Altarul Eroilor. Acesta va dispune și de catarge pe care vor fi arborate steagurile României, Uniunii Europene și NATO.

Pentru lucrările de execuție, proiectare, manoperă statui au fost alocați 100.000 de lei. Fondurile provin de la bugetul local, după ce aleșii locali au votat în unanimitate pentru construirea grupului statuar.

În municipiul Fălticeni sunt cinci statui prezente în spațiul public, două bust ale poetului Mihai Eminescu și eroului maior Ioan, statuia Grănicerului de veghe, și două în mărime naturală ale scriitorului Mihail Sadoveanu și eroului necunoscut, ultima amplasată în cimitirul Grădini.

La acestea se adaugă monumentele din centru, închinat tuturor eroilor locali, și cel din cartierul 2 Grăniceri dedicat eroilor căzuți la Revoluție.

ȘTIRI