Alimentaţia sănătoasă poate preveni până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2Sănătate

Alimentaţia sănătoasă poate preveni până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2

       Accesări: 48

La nivel mondial diabetul zaharat afectează aproximativ 400 de milioane persoane, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, arată cele mai recente statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet. Îngrijorător este că deşi până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli, afectând puternic productivitatea şi dezvoltarea individului.

Potrivit specialiştilor în diabet, nutriţie şi boli metabolice, riscul de diabet zaharat de tip 2 poate fi redus prin adoptarea unor comportamente sănătoase simple. De exemplu, numai practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2. De asemenea, se recomandă şi scăderea moderată în greutate a până la cinci-şase kilograme, precum şi adoptarea unei diete echilibrate, bogate în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte şi nuci – alimente sărace în calorii, dar bogate în antioxidanţi. La polul opus, consumul de carne roşie trebuie limit, iar carnea procesată trebuie eliminată din alimentaţie, inclusiv şunca, mezelurile şi crenvurşti.

Sfaturi pentru o prevenţie cât mai eficientă a diabetului zaharat de tip 2:

Alegeţi mişcarea în detrimentul televizorului! Cum mişcarea regulată este o componentă importantă a diminuării riscului de diabet zaharat de tip 2, vă recomandăm să alegeţi o activitate care vă face plăcere şi pe care să practicaţi zilnic. Este foarte important să fiţi activi şi să evitaţi sedentarismul pe cât posibil!

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Monitorizaţi-vă periodic geutatea! Obezitatea şi supraponderea se numără printre principalii factori de risc ai diabetului zaharat de tip 2, iar pierderea în greutate trebuie văzută ca un aliat de nădejde.

Reduceţi consumul de carbohidraţi şi băuturi răcoritoare! Pâinea albă, orezul alb şi cartofii pot creşte nivelul glucozei din zahăr. La fel se întâmplă şi după ce consumăm băuturi spirtoase, sucuri de fructe sau alte băuturi răcoritoare, cu un conţinut bogat în zahăr. O alimentaţie sănătoasă trebuie să fie echilibrată caloric, iar pentru acest lucru ea trebuie să fie variată înlegume, fructe, salate, cereale integrale și alimente bogate în proteine.

Acest material este oferit de reprezentanţii Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Suceava, în cadrul proiectului „Sănătatea se cunoaște de dimineață!”. Iniţiativa se aliniază la recomandările IDF legate de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului 2014 şiîşi propune săpromoveze, în rândul populaţiei, importanţa alimentaţiei sănătoase pentru prevenirea diabetului zaharat şi pentru menţinerea sub control a valorilor glicemice.

ȘTIRI