Alexandru Mironov – Carte de visare și învățăturăCultură

Alexandru Mironov – Carte de visare și învățătură

       Accesări: 154

Prin anii ’80 ai secolului trecut, la editura Ion Creangă apăruse o carte dragă inimii mele: Întâmplări din Mileniul III. Era în timpul televiziunii ”cu aburi”. Cartea a marcat generația mea.

Reîntâlnirea cu noua și totuși vechea carte, Întâmplări din ziua-de-dincolo-de-mâine, editura Diana, 2017, mi-a readus adolescența. Uimitor de repede, alături de calculator și Google, în miraculosul fluviu al învățării, Lumea de după Google pledează prin Școala Mileniului III, pentru noi proiecte și împliniri în viitorologie.

De la ”Luminița” la ”Știință & Tehnică”, de la Știință și imaginație la cartea de anticipație, de la Atlantykron la SciFest, Noaptea Cercetătorilor, Cygnus-ul sucevean ori tribul inventicii ieșene, de la Euroinvent la cluburi sau show-uri de știință  este o schimbare de paradigmă ilustrată într-o ”foaie de parcurs” pentru pământenii care bat acum la porțile stelelor. Și-n plus, legile cosmosului și cele ale roboticii îndeamnă nu doar la visare, ci și la acțiune.

În căutarea Graalului, mințile creative străbat incognoscibilul într-un dans cosmic cu viteză superluminică. Scientific trips și călătoriile imaginare au în atenție minunatul sistem de computere umane cărora li se adaugă inteligența artificială. Creierul este mai încăpător ca cerul iar organismul uman, un minunat sistem de computere. ”Niagara de biți” circulă în ”uzina energetică” a celulei. Știința Viului se exprimă prin tot.

Cartea lui Alexandru Mironov nu e scrisă doar pentru școlarii claselor IV-VIII, ci este o carte pentru noi toți, indiferent de vârstă. În egală măsură, este o carte de știință, literatură de anticipație științifică și de frumos artistic. Ba chiar mai mult. O carte care informează, fără ca informația să fie obositoare. Profesorul Invencticus, cunoscutul radio-tele-profesor, fascinează prin scriitura − în aparență simplă, în esență complexă.

Aventura cunoașterii străbate prin cele 16 povestiri Țara energiilor (eoliană, solară, nucleară), universul casnic, cel școlăresc, cel din străfunduri, cel din Oceanul Planetar, precum și o călătorie în jurul Pământului într-o altă manieră decât cea a lui Jules Verne.

Cu tact și răbdare, cu paranteze, explicații și divagații, se introduc termeni precum ornitopter (mic elicopter cu patru elice), catamaran (ambarcațiunea celor cinci exploratori), holografie (proiectare în relief), aerobuz, electrobuz, rachetă-avion, automobil cu trei roți (inventat de Justin Capră), manglev (tren electric cu motor linear ce se deplasează prin levitație magnetică), reactor (acea cușcă uriașă și etanșă din oțel, plumb și beton în care se dezlănțuie combustibilul nuclear), autobuz pe pernă de aer, captatori solari, oraș-plutitor, mică insulă cosmică, oraș stelar, mineri selenari, uzină plutitoare, fermă energetică solară sau astroporturi celeste.

Apoi diversitate roboților, de la robotul-dădacă Știu-tot-fac-tot la robotul-maestru de ceremonii ROB 4, de la robotul-aspirator la cel lunar și cel agronom, de la robotul-ascensor la robotul-ușă și cel vidanjor ori pompier, de la cel în formă de vierme sau de cârtiță la mecanici, sudori, strungari, încărcători, toți, ”conduși de calculatoare mari și mici care dau comenzi unor motoare electrice, hidraulice sau pneumatice”. Știu-tot-fac-tot ”are sub carcasa lui aproape o sută de motorașe minuscule ce primesc energie electrică de la reactorul nuclear pe care îl poartă în pântecul său de oțel inoxidabil”.

Cu har de povestitor și dar de pedagog, derulează întâmplările care instruiesc în varii domenii multidisciplinare din delicatul fluviu al învățării: biologie, geografie, fizică și chimie, IT, automatizări, robotică, astronomie, cosmografie, mineralogie, agronomie, ecologie, neuroștiințe ori discipline tehnico-inginerești.

Explicațiile privind fisiunea (fisiunea unei jumătăți de kg de uraniu dă tot atâta energie cât arderea a 1.600 t de cărbune!) și fuziunea nucleară (contopirea unor nuclee de deuteriu și tritiu − izotopi, un fel de verișori ai hidrogenului cu eliberare de energii uriașe) sunt sugestive. Concluzia pentru dincolo-de-mâine: ”fisiunea și fuziunea nucleară, alături de exploatarea energiei Soarelui, vânturilor, valurilor vor fi principalii furnizori de energie ai anilor de după 2030”.

Iată cum instruiește despre lanțul trofic al peștelui: ”10.000 kg de alge constituie hrana pentru 1.000 kg plancton, scoici și crustacee mici care la rândul lor, hrănesc 100 kg pește mic, pradă pentru 10 kg pești mijlocii, pe care îi va înghiți un pește de 1 kg, iar acesta, pe masa noastră, ne va da abia o sută grame de proteină”. Sau cartea de vizită a biotehnologilor, pentru că în mileniul al treilea, din trei oameni, unul va fi biotehnolog. Vizita în Kenya la stațiunea internațională de cercetare științifică unde mama copiilor este biochimistă specializată în feromoni, aduce în atenție războiul nemilos împotriva muștii tse-tse și a parazitului ucigaș.

O carte ce abundă în informații prezentate atractiv, o carte de învățătură având ținută enciclopedică. Ilustrațiile sporesc interesul pentru variile domenii abordate.

ȘTIRI