Alegeri Prezidențiale 2014: Radiografia votului la FălticeniAlegeri Prezidențiale

Alegeri Prezidențiale 2014: Radiografia votului la Fălticeni

       Accesări: 94

Turul întâi al alegerilor prezidențiale s-a încheiat. Prezența la vot în municipiul Fălticeni a fost mai mare cu aproape 13% comparativ cu alegerile din mai 2014. Asta înseamnă că localnicii acordă mai multă atenție exercițiului electoral pentru Președenția României decât pentru Parlamentul European.

La  scrutinul din data de 2 noiembrie s-au prezentat 13.139 de fălticeneni din cei 13.451, cu drept de vot, aflați pe liste.

Cifrele candidaților

Lupta s-a dat între Victor Ponta (PSD) și Klaus Iohannis (PNL), cei care vor intra în al doilea tur al alegerilor care se va desfășura peste două săptămâni. În preferințele electoratului fălticenean urmează Călin Popescu Tăriceanu (PLR) cu 4,80% din sufragii, Elena Udrea cu 4,67% și Teodor Meleșcanu cu 1,16%.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Dan Diaconescu (PPDD), Kelemen Hunor (UDMR), Szilagyi Zsolt (PPMT), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Constantin Rotaru (PAS), William Gabriel Brînză (PER), Mirel Mircea Amariţei (Partidul Prodemo) şi independentul Gheorghe Funar au obținut în total 11,76%.

Voturile cumulate de primii doi favoriți la funcția de șefi ai statului, pentru o perioadă de cinci ani, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, ajung la 77,62% din totalul voturilor valabil exprimate, respectiv 10.198 voturi.

Klaus Iohannis (ACL) – 24,51%
Klaus Iohannis a primit 3.220 de voturi din cele 13.139 de voturi valabil exprimate, candidatului ACL revenindu-i 24,51% din sufragii.

Cele mai multe voturi
În capul listei se află secția 95 cu 265 de voturi pentru Iohannis, de la locuitorii care domiciliază în zona Dumbrava Minunată, Șoldănești, Oprișeni și Ion Creangă cu străzile adiacente. Urmează secția 78, cu 258 de voturi, arondată unui segment din cartierul Republicii, zonei de pe strada Ana Ipătescu pănâ la Spital și respectiv Ocolul Silvic. La secția de votare 80, candidatul ACL a primit 241 de voturi venite de la cetățenii care locuiesc pe străzile Sucevei, Pleșești Gane, Libertății și Serpentina Bunești.

Cele mai puține voturi
Doar 37 de voturi a primit candidatul ACL la secția numărul 98 aici unde figurează patru străzi din Țarna Mică. Ceva mai multe, 60 și respectiv 85 de voturi, sunt la secțiile 97 și 83, s-au strâns de la fălticenenii care locuiesc în Țarna Mare, pe străzile Magazia Gării și în câteva blocuiri de pe Republicii.

Victor Ponta (PSD) – 53,11%
Victor Ponta l-a devansat pe principalul său contracandidat cu de două ori mai multe voturi.

Cele mai multe voturi
La secția 96, unde sunt arondate străzile Armatei și cele adiacente acesteia, candidatul PSD a primit 525 de voturi, cele mai multe din Fălticeni. Urmează secția 78, cu 464 de voturi, ce include o parte din cartierul Republicii, sectorul cuprins între pe strada Ana Ipătescu pănâ la Spital și respectiv Ocolul Silvic, aici unde și Iohannis al doilea cel mai bun rezultat pe oraș. În clasament se află și secția 93 cu 460 de voturi acordate lui Victor Ponta de o parte din locuitorii cartierului Maior Ioan.

Cele mai puține voturi
La polul opus se află secția 97 din Țarna Mare, unde candidatul social-democraților a primit doar 120 de voturi. Doar 3 voturi mai mult a luat la secția 98 din Țarna Mică. Al treilea cel mai slab rezultat pe oraș bifat de Ponta este la secția 92 unde a fost votat de 227 de persoane, locuitori din Tâmpești, 2 Grăniceri și străzile Buciumeni și Panduri.

Candidați independenți și candidate
Din cei patru independenți care s-au înscris în cursa pentru funcția de Președinte al României, fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu s-a detașat ca și performanță în primul tur de scrutin. Reprezentatul PLR este al treilea candidat ca și număr de voturi pe Fălticeni. Cu 631 de sufragii, adică 4,80% din voturile valabil exprimate, Tăriceanu se plasează în spatele lui Iohannis, devansând-o pe Elena Udrea și Teodor Meleșcanu.

La alegerile din acest an au candidat și două femei. Elena Udrea s-a dovedit mai populară decât Monica Macovei în fața electoratului fălticenean. Cu 613 voturi, reprezentanta PMP are 4,67% din sufragii.

Candidați cu 0 voturi
La acest capitol se regăsesc mai mulți dintre pretendenții la șefia statului. Spre exemplu, nici un vot pe secție sau la mai multe secții din Fălticeni nu au primit candidați precum William Brânză, Silagy Zsolt și Mircea Amariţei. Situație similară și la Călin Popescu Tăriceanu care, la o singură secție de votare, nu a primit nici un sufragiu.

Voturi Valabil Exprimate
Din cele 13.451 de voturi înregistrare la scrutinul de duminică, 13.139 sunt voturi valabil exprimate, într-un procentaj de 97,68%. Restul de 2,32% adică 312 voturi nule. Cele mai puține voturi nule, doar 2, s-au înregistrat la secția 97 din Țarna Mare, iar cele mai multe la secția 85 arondată străzilor Repblicii, Avram Iancu, Victoriei, Avram Iancu.

Secții cu procentaj ridicat al prezenței la vot
Secția de votare 78, cartierul Republicii, sectorul cuprins între pe strada Ana Ipătescu pănâ la Spital și Ocolul Silvic, are cea mai mare prezență la vot sub aspectul procentajului. 64,66% din persoanele aflate pe lista votanților s-au prezentata la scrutin. Urmează secția 97 din Țarna Mare cu 58,15% și secția 87 arondată străzilor 1 Mai, Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Ion Dragoslav, Ștefan cel Mare, cu 56,04%.

Secții cu procentaj scăzut al prezenței la vot
Secția de votare 91 cu un sector al străzilor 2 Grăniceri și Dogari,are cea mai mică prezență la vot ca și procentaj. Doar 43,27% din persoanele aflate pe lista votanților s-au prezentat la scrutin. Urmează secția 86, cu al doilea sector al străzilor 2 Grăniceri și Dogari, cu 43,84% respectiv secția 90, cu al treilea sector din același cartier, cu 43,91%.

Electori noi și vechi
Alegerile prezidențiale au fost și primele pentru mai mulți câțiva tineri din Fălticeni care au votat la împlinirea vârstei de 18 ani. Pentru doi dintre aceștia, ziua votului a coincis cu ziua lor de naștere. De cealaltă parte, cel mai bătrân alegător, cu drept de vot, din Fălticeni, are venerabila vârstă de 102 de ani.

ȘTIRI