Aeroportul Internațional ”Ștefan cel Mare” din Suceava găzduiește Concursul Național de mini-sateliți CanSatActualitate

Aeroportul Internațional ”Ștefan cel Mare” din Suceava găzduiește Concursul Național de mini-sateliți CanSat

       Accesări: 584

Spiritul de competiție plutește în aer. Zilele acestea Aeroportul Internațional „Ştefan cel Mare” este gazda unui concurs interesant, în cadrul căreia se vor întrece mini-sateliți. De vineri și până duminică se desfășoară la Suceava finala Competiții Naționale de CanSat.

Ajunsă la ediția a două, întrecerea de pe aerogara suceveană este rezervată elevilor de peste 14 ani.

Tinerii participanți trebuie să includă toate subsistemele majore ale unui satelit (CanSat), cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile, într-o doză metalică de băutură răcoritoare cu un volum de 330 mililitri.

Lansarea modelelor CanSat se va face de la înălțimea de 1.000 de metri, dintr-un avion.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Evenimentul este organizat de Societatea Ştiinţifică Cygnus din Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Consiliul Local al Municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava precum şi Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” din Suceava.

La concurs participă opt echipe alcătuite din patru până la şase elevi, aceștia fiind coordonaţi de către un cadru didactic. Ambițiile pentru câștigaria competițiile sunt foarte mare. Echipa învingătoare va participa automat în finala organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Misiunea principală este aceeași pentru toate echipele participante.

Acestea au de construit un mini-satelit capabil să măsoare temperatura și presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Datele obținute trebuie furnizate de către aparatul CanSat cel puțin o dată pe secundă, astfel încât membrii echipelor să le poată analiza și afișa pe un grafic.

ESERO este un proiect iniţiat de către ESA cu scopul de a folosi fascinaţia pe care o prezintă domeniul spaţial pentru a încuraja predarea şi învăţarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în şcolile europene primare şi secundare.

Prin intermediul acestui centru, Agenţia Spaţială Română (ROSA) și Agenţia Spaţială Europeană (ESA) doresc să răspundă nevoilor educaționale specifice din România, astfel încât tinerele generații să fie încurajate către o carieră din domeniile STEM.

ȘTIRI