Activităţi preventive pentru vacanţa intersemestrială a elevilorEducație

Activităţi preventive pentru vacanţa intersemestrială a elevilor

       Accesări: 262

Elevii au intrat în vacanţa intersemestrială, care se va încheia în 14 februarie, potrivit structurii anului şcolar în curs.

Premergător vacanţei, în perioada 1-6 februarie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din IPJ Suceava au desfăşurat activităţi preventive şi de informare în şcoli, pentru ca elevii să se poată bucura în siguranţa de vacanţă.

Temele abordate au vizat prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, atât în viaţa reală cât şi în mediul on-line, precum şi siguranţa rutieră. Elevilor le-au fost adresaterecomandări utile siguranţei lor, cu atât mai mult cu cât în vacanţa intersemestrială, unii dintre ei vor pleca în tabere şi excursii.

Iată câteva dintre recomandările poliţiştilor. Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase! Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii! Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool sau se practică jocuri de noroc! Nu vă jucaţi pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi alegeţi locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini! După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, folosiţi haine de culoare deschisă sau cu elemente reflectorizante, care vă fac mai vizibili în lumina farurilor! Traversaţi strada numai pe trecerea de pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului!

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Părinţii sunt sfătuiţi ca, în cazul în care s-au hotărât să-şi lase copilul singur, să se asigure că acesta ştie numele său complet, numele părinţilor, adresa şi numărul de telefon, locul de muncă al părinţilor, dar şi numerele de telefon ale acestora. De asemenea, părinţii mai sunt sfătuiţi să se asigure că acesta ştie: cum să apeleze numărul de urgenţă 112, cum să păstreze cheile locuinţei ascunse şi în siguranţă, ce să facă atunci când este urmărit de o persoană dubioasă. Copilul mai trebuie învăţat să verifice interiorul casei înainte de a intra, să încuie mereu uşa după ce a intrat în casă, să anunţe imediat ce a ajuns acasă şi să nu deschidă uşa decât persoanelor de încredere ale familiei.

Poliţiştii le reamintesc şi şoferilor faptul că atunci când circulă cu autovehiculul şi transportă copii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, riscă să fie sancţionaţi cu 4 – 5 puncte-amendă şi 3 puncte de penalizare în cazul în care nu respectă obligaţia de a se asigura că minorii poartă centuri de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de lege, şi dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Poliţiştii vin cu o serie de recomandări şi pentru elevii care circulă în calitate de pietoni pe drumurile publice: să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea; să circule numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare; să traverseze prin locurile marcate şi să se asigure înainte de a traversa; să se comporte civilizat pe drumurile publice.

În această perioadă, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava vor continua activităţile specifice Campaniei naţionale de educaţie rutieră „Alege Viaţa!” în cadrul căreia o atenţie deosebita este acordată conştientizării categoriilor vulnerabile de participanţi la traficul rutier, respectiv copiilor, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

În acest sens, poliţiştii au derulat la nivelul mai multor unităţi de învăţământ activităţi interactive de implicare a copiilor în activităţi extracuriculare cu tematică preventivă, fiind organizate patrule şcolare , zeci de copii ,,dobândind” pentru câteva momente calitatea de poliţist rutier şi desfăşurând alături de agenţii şi ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciului Rutier activităţi pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră.

ȘTIRI