Activitate intensă în primele 6 luni pe Sistemul Informatic Schengen și al căutărilor prin INTERPOLNațional

Activitate intensă în primele 6 luni pe Sistemul Informatic Schengen și al căutărilor prin INTERPOL

       Accesări: 532

Polițiștii români și partenerii internaționali au descoperit aproape 20.000 de persoane care făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen sau căutării prin INTERPOL, în primele 6 luni ale anului 2018, a anunțat Poliția Română.

De asemenea, peste 400 de persoane căutate la nivel internațional de autoritățile române au fost aduse în țară, iar alte 361 de persoane căutate de partenerii internaționali au fost predate statelor care le căutau.

În primele 6 luni ale anului 2018, un număr de 14.889 de persoane, cetățeni români și străini, au făcut obiectul solicitărilor realizate prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională al Poliției Române, în calitate de autori, persoane bănuite sau victime.

În privința persoanelor căutate prin INTERPOL, au fost înregistrate 1.208 rezultate pozitive pe înregistrările României și 5.933 de rezultate pozitive pe căutările din România, iar în privința autovehiculelor furate au fost înregistrate 131 de rezultate pozitive pe înregistrările României și 870 de rezultate pozitive pe căutările din România.

Pentru documentele de călătorie furate sau pierdute, prin canalul INTERPOL, au fost înregistrate 3.107 rezultate pozitive pe înregistrările României și 167 de rezultate pozitive pe căutările din România.

În cadrul aplicării Tratatului Prum și ca urmare a operaționalizării schimbului de date genetice și date dactiloscopice cu mai multe ţări europene, au rezultat 49 de hituri ADN în care România a fost stat membru solicitat și solicitant și 171 de impresiuni digitale în care România a fost stat membru solicitat.

A fost stabilită identitatea reală pentru 24 de persoane care și-au declarat identități false, majoritatea fiind identificate ca urmare a comiterii infracțiunilor de înșelăciune, fals privind identitatea, fals în documente oficiale și au fost identificate 8 cadavre cu identitate necunoscută.

În ceea ce privește activitatea de identificarea judiciară, prin intermediul Biroului Național Interpol au fost transmise către Institutul Național de Criminalistică 1.207

amprente digitale, în vederea efectuării comparării criminalistice, dintre acestea, pentru 733 de persoane fiind confirmată identitatea în sistemul AFIS.

Prin intermediul canalului INTERPOL a fost dispusă urmărirea internațională pentru 888 de persoane. Au fost arestate 496 de persoane urmărite internațional de autoritățile române, iar 64 de persoane au fost localizate în străinătate în vederea extrădării.

De asemenea, prin canalul EUROPOL a fost vehiculat un flux total de 17.219 mesaje.

În cadrul platformei multidisciplinare de cooperare EMPACT, Poliţia Română a continuat coordonarea priorităţii ,,Cybercrime” – subdomeniul ,,Payment Card Fraud” și a acordat sprijin în calitate de co-driver pentru subdomeniile Trafficking in Human Beings, Synthetic Drugs, Heroin, Cocaine, Excise Frauds și Cyber Attacks din cadrul aceleiaşi priorităţi.

În ceea ce priveşte fluxul de informaţii (cereri de asistenţă) primite şi transmise prin intermediul Punctului Naţional Focal, în această perioadă au fost prelucrate 14.164 de cereri de asistență și mesaje.

În prima jumătate  a anului, au fost înregistrate 106.607 formulare prin canalul SIRENE (formulare naționale și internaționale) și au fost realizate 36.542 de rezultate pozitive, dintre care 28.967 de rezultate pozitive în România și 7.575 de rezultate pozitive (hituri) în străinătate.

Prin canalul SIRENE s-a dispus urmărirea internațională pentru 792 de persoane. Au fost realizate 12.687 de hituri la semnalările românești și străine, dintre care 1.644 de persoane urmărite în baza unui mandat european de arestare, 600 persoane dispărute și 10.443 de persoane căutate pentru participarea la proceduri judiciare.

Au fost efectuate activități privind schimbul de date și informații pentru depistarea membrilor a 18 grupări infracționale pentru care autoritățile străine au introdus în Sistemul Informatic Schengen semnalări cu privire la 78 de persoane căutate în baza unui mandat european de arestare în vederea predării sau extrădării.

În această perioadă, au fost aduse în țară 419 persoane și au fost predate altor state 361 de persoane ce făceau obiectul unor mandate de arestare.

La inițiativa INTERPOL, EUROPOL, SELEC sau a statelor membre, polițiștii români au participat activ la o serie de operațiuni internaționale și acțiuni polițienești pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii, prin obţinerea şi trimiterea către aceste organizații şi partenerii externi de date şi informaţii.

ȘTIRI