Acțiune de împădurire la Ocolul Silvic Râșca: Elevii, jandarmii și polițiștii voluntari au plantat 5.000 de puiețiActualitate

Acțiune de împădurire la Ocolul Silvic Râșca: Elevii, jandarmii și polițiștii voluntari au plantat 5.000 de puieți

       Accesări: 1060

Undă verde pentru regenerarea pădurilor. Sezonul de primăvară este cel mai potrivit pentru plantările de puieți, iar silvicultorii Ocolului Râșca au decis să organizeze prima activitate din acest an. Acțiunea de împădurire s-a desfășurat joia trecută pe aproape 10.000 de metri pătrăți în zona Bățu, sub coordonarea tânărului inginer Ciprian Costan.

Plantările au fost susținute de copii și tineri care au arătat că iubesc pădurea și o ajută să renască.

Voluntari în acestă activitate ecologică au fost 60 de elevi ai Școlilor Gimnaziale din Bogdănești și Râșca, 25 de elevi ai Școlii de Subofițeri Jandarmi din Fălticeni și 5 polițiști de la Secțiile Rurale de Poliției din Bogănești și Râșca.

Îndrumați de silvicultori cu experiență, cei aproximativ 100 de participanți au aflat de la specialiști care sunt regulile de bază pentru plantarea puieților. Aceștia au primit sfaturi, iar prin puterea exemplului și-au asimilat mai bine etapele pe care trebuie să le respecte la sădirea arborilor tineri.

Acțiunea s-a dovedit un succes, iar scopurile acesteia au fost atinse. Acțiunea a fost sprijinită de cele Primăriile comunelor Bogănești și Râșca.

„Avem o activitate de plantare la Râșcuța, zona Bățu. Aici plantăm mai multe specii pe specificul acestei zone.”, ne-a declarat inginerul silvic Ciprian Costan, șeful Ocolului Silvic Râșca. „Mă bucur foarte mult că la această inițiativă au răspuns atât elevii, cadrele didactice, cât și jandarmii și polițiștii. Cu toții și-au dat silința ca munca lor să iasă cât mai bine. Sperăm să conștientizeze că pădurea înseamnă viață și aer curat pentru noi toți.”

În cadrul acțiunii de împădurire artificială au fost plantați 5.000 de puieți de molid, frasin și brad crescuți în propria pepineră.

Munca în teren nu a fost deloc ușoară, însă efortul depus s-a meritat pe deplin. Un trup de pădure se va regenera în urma activității de ecologizare dusă la bun sfârșit de mâinile unor oameni harnici.

Elevii nu sunt străini de împăduriri. Cel puțin copiii de la Râșca și Bogdănești participă ori de câte ori este nevoie la plantări de puieți.

„Astăzi am venit la o acțiune de voluntariat cu elevii de la Școala Gimnazială Râșca. ”Sunt elevi cu care am venit și anul trecut deoarece avem un parteneriat cu Ocolul Silvic Râșca.”, ne-a declarat profesoara Ramona Bosînceanu. „Suntem aici pentru a planta copăcei. Copiii trebuie să știe că orice fir de iarbă înseamnă viață, iar copacii sunt cei care ne dau cel mai mult oxigen și atunci ei participă atât cât pot la această acțiune de reîmpădurire a României.”

„Este o activitate în parteneriat cu Ocolul Silvic Râșca la care participăm și noi cu elevii de la Școala Gimnazială Bogdănești. Ne-am implicat în acțiunea de voluntariat prin care încercăm să salvăm și ocrotim natura.”, ne-a declarat profesorul Bogdan Heciu. „Este o lecție pentru alții care ar trebui să se implice în astfel de activități. Copiii noștri sunt încântați să participe la această activitate. Nu trebuie să uităm că arborii sunt plămânii planetei și trebuie să protejăm planeta în permanență.”

Jandarmii, polițișții și elevii au lucrat cot la cot pentru împădurirea celor aproximativ 10.000 de metri pătrați. Activitatea s-a încheiat după aproape cinci ore de muncă.

La finalul activității, voluntarii acțiunii de împădurire au privit în urmă cu bucurie și satisfacție. Un trup de pădure va renaște încet și sigur. Schema utilizată la plantare a fost 40% brad, 40% molid, 10%frasin, 10%paltin.

Silvicultorii spun că pădurea va avea nevoie de 30 de ani pentru a ajunge la maturitate și de 70 – 80 de ani pentru ca lemnul să poată fi întrebuințat pentru mobilă sau cherestea.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI