Acțiune de destructurare a unui grup specializat în fraude informatice. Cinci persoane vor fi audiate de DIICOT SuceavaActualitate

Acțiune de destructurare a unui grup specializat în fraude informatice. Cinci persoane vor fi audiate de DIICOT Suceava

       Accesări: 414

În această dimineață, ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, sprijiniți de cei din cadrul B.C.C.O. Cluj și S.C.C.O. Neamț, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, au efectuat 5 percheziții domiciliare, dintre care patru pe raza județului Neamț și una pe raza județului Cluj, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracțiunilor de fals informatic și fraudă informatică.

Din investigaţii a reieşit că, în perioada 2015 –2016, 4 persoane s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, în cadrul căruia au acționat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive într-o rețea de socializare pe numele unor vedete TV, postând fotografii reale ale acestora, alături de informații personale (reale sau fabricate), care, prin natura lor au cauzat prejudicii morale şi de integritate.

În urma introducerii datelor informatice pe rețeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului infracţional ar fi demarat campanii umanitare nereale cerând sprijin financiar. Numeroase persoane au accesat respectivul cont și au purtat diverse discuții, unele dintre victime fiind convinse de veridicitatea lucrurilor expuse, transferând diverse sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani.

În urma cercetărilor s-a constat că în perioada 1 ianuarie 2015 – 2 august 2016, pe numele celor patru bănuiţi au fost efectuate, prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani, 360 tranzacții de la 273 de persoane vătămate, suma totală transferată fiind în valoare de 33.853,37 USD și 1.000 de lei.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În urma percheziţiilor, au fost găsite şi ridicate 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, un card de memorie, 3 carduri bancare, o unitate de calculator, 15 chitanţe de ridicare bani.

La sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Suceava vor fi aduse, în vederea audierii, 5 persoane.

ȘTIRI