ACES (Academia Școlilor Central-Europene) revine pentru a treia oară la Colegiul „Vasile Lovinescu”Actualitate

ACES (Academia Școlilor Central-Europene) revine pentru a treia oară la Colegiul „Vasile Lovinescu”

       Accesări: 274

aces-colegiul-vasile-lovinescu-1

O delegație de la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni a participat la întâlnirea de lansare (Kick – Off Meeting) a proiectului de colaborare și schimb de bune practici între școlile din Europa Centrală și de Est lansat de ACES (Academia Școlilor Central – Europene), ediția 2015-2016, care s-a desfășurat între 5-8 octombrie, la Sarajevo (Bosnia-Herțegovina).

Proiectul a fost inițiat în 2006 de ERSTE Foundation (Viena), și este coordonat de Interkulturelles Zentrum (Viena, Austria) în colaborare cu VČELĺ DOM (Bratislava, Slovacia). Sunt implicate instituții școlare (care au elevi între 12-17 ani) din 15 țări și teritorii: Albania, Austria, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Prin intermediul ACES, cadrele didactice și elevii din aceste țări dezvoltă parteneriate bilaterale și trilaterale, în urma cărora stabilesc legături, fac vizite reciproce, discută și inovează pe o temă propusă în fiecare an de organizatori. Tema de anul acesta este  „Embracing solidarity: We care, dare and share!” (Îmbrățișând solidaritatea: ne pasă, îndrăznim și împărtășim!). Inițiativa, care face parte din Strategia UE pentru Regiunea Dunării (EUSDR) se bucură de sprijinul ministerelor educației din toate țările participante.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

La întâlnirea de la Sarajevo au participat reprezentanți de la 100 școli participante, însumând 42 proiecte de parteneriat câștigătoare, formatori, invitați, reprezentanți ai organizatorilor, oficiali, elevi și studenți membri ai Consiliului Consultativ ACES, în total peste 250 persoane. Timp de 3 zile s-au desfășurat activități deosebit de interesante, urmărind atât tematica anului – solidaritatea, cât și o mai bună cunoaștere a partenerilor, a metodelor și strategiilor pe care ACES le promovează și le pune gratuit la dispoziție celor interesați pe situl propriu, www.aces.or.at.

Proiectele ACES se află la a VIII-a ediție și se întind, începând cu sesiunea precedentă, pe durata a doi ani calendaristici (începând cu anunțarea temei, lansarea selecției, găsirea partenerilor, scrierea, evaluarea și aprobarea proiectelor, întâlnirea inițială, derularea propriu-zisă a activităților, până la evaluarea și întâlnirea finală). Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni se află la al treilea proiect câștigător sub egida ACES, după cele din 2011-2012 și 2013-2014. Proiectul actual și-a propus o temă de o deosebită actualitate – solidaritatea elevilor cu colegii lor afectați în vreun fel sau altul de fenomenul migrației. Partenerii provin din Slovenia – Šolski Center Celje, o structură ce cuprinde la un loc licee teoretice și din domeniul tehnic, o școală postliceală și o instituție de formare a adulților.

Proiectul își propune să antreneze în diferite acțiuni recreative, în aer liber, caritabile, etc., elevi care au înclinații spre voluntariat și activități non-formale, dar și elevi care fie au părinții plecați în străinătate, fie s-au întors ei înșiși de la școli din alte țări, unde au fost migranți împreună cu părinții lor (cum este cazul multor elevi din școala noastră), sau elevi provenind din familii de imigranți din alte țări ale Europei de Sud-Est (ca în cazul partenerului sloven).

Se vor îmbina activitățile comune, cultural-sportive și de socializare (jocuri de rol, ateliere de lucru, confecționarea de obiecte și ornamente de Crăciun/Paști, organizarea de licitații caritabile și expoziții cu vânzare în sprijinul beneficiarilor proiectului, activități în aer liber, vizite și excursii de documentare, colaborare on-line pentru realizarea produselor proiectului) cu activități desfășurate în fiecare școală parteneră, în perioadele dintre și post-mobilități, pentru o mai bună cunoaștere a problemelor cu care se confruntă elevii din ambele țări, afectați de fenomenul migrației internaționale.

În decembrie, șase elevi ai Colegiului „Vasile Lovinescu” însoțiți de profesorii din echipa de proiect vor face prima vizită în Slovenia, iar în aprilie 2016 partenerii sloveni vor fi oaspeții școlii noastre.

Raportul final, comun, va fi prezentat la Senec, în Slovacia, la întâlnirea finală (ACES Academy), care va avea loc între 31 mai și 3 iunie 2016.

Cristina Buta

aceslogo_normal_rgb_hr_for_screen

initiative_logobar_erste_iz_vd_eusdr

 

 

ȘTIRI