Acces interzis pentru Cronica de Fălticeni la ședința dintre 3T Construct, Eptisa și ACETActualitate

Acces interzis pentru Cronica de Fălticeni la ședința dintre 3T Construct, Eptisa și ACET

       Accesări: 135

sediu-3t-construct

Jurnaliștii nu sunt pe placul celor de la 3T Construct. Cea mai bună dovadă este refuzul privind participarea Cronicii de Fălticeni la ultima ședință de progres, în care se prezintă stadiul lucrărilor. Deși publicația noastră a depus în prealabil, la sediul punctului de lucru aflat lângă strada Sucevei, un document prin care își exprima în mod oficial dorința de a asista la dialogul pe tema derulării proiectului, un reprezentant al firmei conduse de soții Viorel și Ana Pop ne-a dat de înțeles că ceea ce cerem nu se poate.

Asta deoarece cu doar o jumătate de oră înainte de ședință eram informați că ”urma să se discute și cu celelalte părți” din contract, pentru a-și da acordul, cu privire la prezența noastră în sala de ședință.

Oricum, întâlnirea dintre prestatorul 3T Construct, supervizorul Eptisa și beneficiarul ACET s-a desfășurat astăzi, 25 august, cu ușile închise, așa cum se întâmplă de câteva luni bune. Toate acestea se fac în cadrul unui proiect cu fonduri europene și guvernamentale, așadar și din bani ai contribuabilului român.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Inițial ședințele de progres se desfășurau în sediul Primăriei Fălticeni, în sala Iorgu Radu unde se țin toate întrunirile Consiliului Local. Din motive care nu ne-au fost comunicate, întâlnirile părților din proiectul de reabilitare și extindere rețea apă și canalizare din Fălticeni s-au mutat, după numai câteva întrevederi la care presa locală a fost aproape mereu prezentă, la sediul punctului de lucru de pe strada Serpentina Bunești.

Informările din ședință erau suficiente pentru formarea unei imagini clare asupra proiectului în derulare, cu realizări dar și neîndepliniri. Elementele acestea, care formează piesele unui mare puzzle au lipsit în ultima vreme, chiar o bună bucată de vreme.

Pentru că șantierul trece, iar vorbele rămân, cotidianul Cronica de Fălticeni a solicitat și în trecut puncte de vedere asupra diverselor probleme regăsite în teren. Deopotrivă ne-am interesat și de stadiul fizic al lucrărilor. Putem numără pe degetele unei mâini numărul informărilor oficiale remise în doi ani pe tema evoluției proiectului derulat la nivel de municipiu. Măcar astăzi jurnaliștii noștri s-au ales cu o promisiune din partea persoanei de contact de la 3T Construct, adică un ”eventual comunicat de presă”, fără însă ca acesta să se și concretizeze.

Oficialii 3T Construct nu vor să dea ochii cu jurnaliștii Cronicii de Fălticeni.

Au dovedit-o chiar astăzi, când au refuzat să discute, cu toate că știau dorința noastră și aveau cererea pe masă. Nu este vorba de un caracter de obligativitate, ci de dreptul la informare al publicului asupra desfășurării proiectului de apă și canalizare din Fălticeni, ținând cont că beneficiarul final este populația care va plăti costurile aferente serviciilor oferite de ACET.

Cotidianul nostru a depus ieri, 24 august, o cerere prin care solicita participarea la ședința de progres de astăzi, 25 august, de la ora 10, la sediul punctului de lucru de pe Serpentina Bunești.

Cerere a fost transmisă directorilor Viorel Pop și Ana Pop de la 3T Construct și directorului Mihai Herman de la Flam.

”Vă anunțăm intenția cotidianului Cronica de Fălticeni de a participa la ședința de progres de marți, 25 august 2015, ora 10, cu scopul informării asupra stadiului și derulării lucrărilor de pe strada Sucevei și din întreg proiectul derulat în municipiul Fălticeni. În acest sens vă solicităm aprobarea cererii de participare la ședința de progres menționată”, se arată în cererea remisă conducerilor 3T Construct și Flam.

În jurul orei 9.30 am fost înștiințați că nu vom putea participa la întâlnire din motivul formulat mai sus, în schimb aceeași persoană a susținut ideea unor discuții după încheierea ședinței de progres, iar după stabilirea detaliilor necesare, cu șefii firmelor amintite, Cronica de Fălticeni urma să fie contactată. Din păcate nu s-a mai întâmplat. Motivele nu le știm, dar pot fi intuite.

Jurnaliștii dar și locuitorii acestui oraș vor să afle de ce trebuie să treacă 24 luni pentru ca o stradă de 1,8 km să se apropie de finalizare, dacă proiectul se încheie măcar la al doilea termen din 14 noiembrie 2015, care este stadiul și calitatea lucrărilor, câte străzi au rămas nefinalizate, ce măsuri s-au luat la nivel de șantier pentru urgentarea lucrărilor, când se termină branșamentele (pe strada Sucevei) cum se explică problemele care apar și acum.

Se pare că cererea oficială și discuția în prealabil nu au fost suficiente pentru a-i convinge pe responsabilii acestui proiect să stea de vorbă cu presa, acum, la doi ani de la debutul șantierului de pe strada Sucevei. Un șantier de tristă amintire, în care riveranii au înghițit praf cu lunile, șoferii s-au temut că-și distrug mașinile, iar 21 străzi trebuiau la un moment dat aduse la starea inițială.

Toate astea se întâmplă într-un proiect cu bani europeni și guvernamentali în valoare de 23,66 milioane lei, adică peste 5,30 milioane de euro.

Rudy Hödl

ȘTIRI