Preotul Gheorghe Brădățanu s-a dus la cele veșniceActualitate

Preotul Gheorghe Brădățanu s-a dus la cele veșnice

       Accesări: 523

A trecut la cele veșnice preotul Brădățanu Gheorghe, paroh al Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Pâraie-Mălini, vrednic slujitor al Bisericii strămoșești și distins iubitor de cultură. Preacucernicul părinte, în vârstă de 67 de ani, a fost răpus de o boală necruțătoare. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 5 august 2017.

Funeraliile vor avea loc în biserica din Pâraie pe care a păstorit-o timp de 35 de ani.

Preot, iconom stavrofor și publicist, Gheorghe Brădățanu s-a născut în ziua de 19 mai 1950, în localitatea Pâraie, din comuna Mălini.

După școala elementară în satul natal și doi ani la Liceul “Nicu Gane”, și-a continuat studiile la Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeș.

În anul 1976 a absolvit Institutul Teologic Universitar Sibiu. A fost hirotonit diacon la Catedrala din Oradea, unde a fost muzeograf și secretar.

În anul 1982 a fost transferat paroh la Sfinții Voievozi – Pâraie, unde a fost hirotonit preot de mitropolitul Moldovei, Teoctist Arăpașu.

La sfârșitul anilor 80 devine preot misionar al Protoieriei Fălticeni, iar în anul 1989 este ales protopop.

După 1990, preotul Gheorghe Brădățanu a devenit consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. A fost președintele Unităților de Cult Proprietare de Păduri din Protopopiatul Fălticeni.

Din pozițiile administrative pe care le-a avut, a contribuit la materializarea unor inițiative legate de construcția unor obiective cum ar fi: Catedrala „Învierea Domnului” la Fălticeni, Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” (Buciumeni”) Schitul „Sfântul Gheorghe” Broșteni (Drăgușeni), Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Pâraie (Mălini), căminul de bătrâni „Cuvioasa Parascheva” și un muzeu cu tematică religioasă în Parohia „Sfinții Voievozi”.

Împreună cu directorul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, profesorul Gheorghe Dăscălescu, a reînființat Societatea „Liga culturală”.

Dicționarul prsonalităților fălticenene, publicat de scriitorul Eugen Dimitriu, consemnează activitatea publicistică a preotului Gheorghe Brădățanu.

Printre multe inițiative, s-a ocupat de editarea foii religioase „Biserica străbună” și a programului de televiziune locală „Pâine pentru suflet”.

A fost colaborator la diverse publicații din județul Suceava și din țară: ”Candela”, ”Revista Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților”, ”Mitropolia Ardealului”, “In memoriam”, “Candela Moldovei”, “Telegraful român” (Sibiu), “Crai Nou” (Suceava), „Opinia fălticeneană”.

În anul 2005 a publicat lucrarea “Ștefan cel Mare și Sfânt în poezia română. Antologie”.

 

ȘTIRI