Educație

99% dintre absolvenţii fălticeneni au susţinut prima probă a Evaluării Naţionale

       Accesări: 67

evaluarea-nationalaPotrivit calendarului Evaluării Naţionale din acest an, stabilit de Ministerul Educaţiei, absolvenţii clasei a opta au susţinut astăzi proba scrisă la limba şi literatura română.

În municipiul Fălticeni au susţinut prima prima probă a Evaluării Naţionale un număr de 204 elevi, din 207 înscrişi, rezultând o prezenţă de aproape 99%.

La primul subiect, elevii au avut de rezolvat cinci cerinţe pornind de la un fragment din basmul “Lupul năzdrăvan şi Făt-Frumos”. De asemneea, elevilor li s-a cerut să redacteze o compunere în care să motiveze apartenenţa la specia basm a fragmentului dat spre analiză.

Al doilea subiect le-a testat elevilor cunoştinţele de gramatică şi capacitatea de a înţelege un text la prima vedere (articolul „Este ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată”). Şi la acest subiect s-a cerut redactarea unei compuneri având ca temă prezentarea unei întâmplări petrecute într-o zi de sărbătoare.    

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Sunt organizate centre de evaluare la cele patru şcoli gimnaziale din Fălticeni  („Al. Cuza” – 42 elevi înscrişi, „Ion Irimescu” – 52 elevi înscrişi, „Mihail Sadoveanu” – 85 elevi înscrişi, „Ioan Ciurea” – 28 elevi înscrişi) şi la Colegiul Naţional „Nicu Gane” – 37 elevi înscrişi.

Următoarele probe sunt programate astfel: 23 iunie – limba şi literatura maternă, 24 iunie – matematică. Rezultatele vor fi publicate vineri, 26 iunie, până la ora 16, eventualele contestaţii urmând a fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe data de 30 iunie.

Media de admitere la liceu se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională (pondere de 75%) şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.

Rudy H. 

ȘTIRI