99% din elevii din Fălticeni s-au înscris la ora de religieLocal

99% din elevii din Fălticeni s-au înscris la ora de religie

       Accesări: 84

Procentaj aproape maxim. La Fălticeni numărul solicitărilor făcute de cei care vor să studieze în continuare religia este foarte ridicat. Potrivit datelor remise de directorii unităților de învățământ preuniversitar din municipiu, peste 6.500 de elevi au decis că vor frecventa această disciplină opţională aflată în oferta educaţională.

Ponderea elevilor înscrişi la ora de religie, în cele șapte unități de învățământ din Fălticeni, este de 99%. Mai puțin de 10 elevi, din cei peste 6.500, au hotărât ca să nu urmeze cursul de religie.

La școlile gimnaziale din municipiu doar 6 din cei 2225 de școlari nu s-au înscris pentru acest opțional.

Școala ”Ioan Cirea” este singura din municipiu cu procentaj maxim. Toți cei 435 de elevi vor continua să aibă religia ca materie de studiu.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

La Școala ”Alexandru Ioan Cuza”, un număr de 4 elevi din cei 515 nu s-au înscris la această disciplină opţională.

La Școlile ”Mihail Sadoveanu” și ”Ion Irimescu” procentajul înscrierilor la materia opțională religie este de 99,99%. Aici, fiecare școală are câte un singur elev care a ales să nu urmeze în continuare acest curs.

Situație similară și la colegiile din Fălticeni. Marea majoritate au decis că vor frecventa pe viitor ora de religie.
Spre exemplu, la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” din cei 1505 elevi, doar unul singur a hotărât să nu se înscrie pentru opționalul amintit.

Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina.

Pentru a fi pusă în practică decizia Curţii Constituţionale, dar şi pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina Religie în anul şcolar 2015-2016, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, printr-o adresă din 16 februarie, a cerut tuturor inspectoratelor şcolare ca, până pe 6 martie, să informeze elevii majori, respectiv părinţii şi tutorii legal instituiţi pentru elevul minor, referitor la hotărârea CC şi la faptul că, dacă doresc să îşi exercite dreptul constituţional de a beneficia de ora de religie, trebuie să adreseze unităţii de învăţământ o solicitare scrisă.

În formularul de înscriere, se solicită directorului unităţii de învăţământ participarea elevului la orele de religie, cu menţionarea unuia din cele 18 culte recunoscute în România.

ȘTIRI