71 de medicamente riscă să iasă din farmaciiSănătate

71 de medicamente riscă să iasă din farmacii

       Accesări: 876

 71 de medicamente dintre care 18 fără alternativă terapeutică riscă să iasă din farmacii la începutul lunii noiembrie.

Numele și moleculele sunt dintre cele mai cunoscute și fac parte din terapii pentru diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii sau oncologice.

 Situația a fost semnalată și făcută publică de importante asociații de pacienți cronici, precum COPAC – Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și ANPP – Asociația Națională pentru Protecția Pacienților.

„Pacienţii români au nevoie ca cele 70 de medicamente să rămână în farmacii, iar tratamentul lor să nu fie întrerupt. Medicii şi societăţile profesionale trebuie să fie şi ei implicaţi în luarea acestor măsuri pentru că schimbarea tratamentului a zeci de mii de pacienţi este un lucru complicat, sensibil şi necesită timp„, arată ANPP, într-un comunicat de presă.

Ministerul Sănătății propune soluții de compromis pentru pacienții care rămân fără tratament de la începutul lunii noiembrie, forțând schimbarea tratamentului, peste decizia medicală și nevoia pacienților. 

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, a anunțat că pentru cele 18 medicamente la care nu există alternativă experții ministerului vor veni cu o soluție până pe 15 octombrie.

Două zile după ce termenul a fost depășit, Ministerul a anunțat o dezbatere publică pentru luni, 21 octombrie.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI