7.000 de persoane au venit la sfințirea Catedralei Învierii: Î.P.S. Pimen și P.S. Damaschin au oficiat slujba de târnosireReligie

7.000 de persoane au venit la sfințirea Catedralei Învierii: Î.P.S. Pimen și P.S. Damaschin au oficiat slujba de târnosire

       Accesări: 1249

Moment de mare încărcătură spirituală în comunitatea fălticeneană. După mai bine de două decenii de muncă și rugăciune Catedrala Învierii a îmbrăcat haina de sărbătoare. Duminică, 3 iunie, doi ierarhi ai BOR și un sobor numeros de preoți au oficiat sfințirea lăcașului parohiei păstorite de preotul Ioan Argatu.

Bucuria acestei sărbători s-a răsfrânt nu doar asupra locuitorilor din cartierul Republicii, ci şi a celor care au venit din tot oraşul şi din alte localități pentru a fi de față la eveniment și a trece prin altar.

Curtea Catedralei a fost plină de oameni, mulți dintre cei care nu au reușit să încapă aici au rămas pe esplanda centrală, de unde au putut evenimentul transmis pe un ecran de mari dimensiuni.

Serviciul religios a fost oficiat de către Î.P.S. Pimen și P.S. Damaschin Dorneanul, care au săvârșit ritualul târnosirii și mai apoi Sfânta Liturghie.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Alături de localnici și oaspeți, la eveniment au luat parte primarul Cătălin Coman, deputatul Alexandru Rădulescu și viceprimarul Constantin Bulaicon.

Slujbă aparte la sfințire

Evenimentul a început la ora 9 dimineața, cu un ritual și rugăciuni aparte care se rostesc doar la sfințirea lăcașurilor. Slujba începe cu Sfinţirea Apei şi se spun şi alte rugăciuni. Credincioşii şi episcopul au înconjoarat biserica de trei ori, iar când procesiunea a ajuns în fața bisericii, episcopul așază discul cu sfintele moaşte pe o masă şi citește din Sfânta Scriptură.

După ce a intrat în biserică, episcopul depune cutiuţa într-un locaş săpat în masa altarului unde este sigilată cu ceară, care conţine mirodenii înmiresmate. erarhul spală apoi şi unge masa, operaţiune care se numeşte „botezarea Mesei din Altar”. Episcopul ia un vas cu apă şi, cu binecuvântare şi rugăciune, toarnă apă de trei ori peste masa altarului şi îl spală în timp ce este citit Psalmul 84. După ce se usucă, episcopul o stropeşte cu apă de trandafiri, iar preoţii care asistă o usucă folosind un antimis. După ce unge masa cu mir, o dată în mijloc şi apoi pe fiecare parte, episcopul împrăştie mir peste toată masa.

Un acoperământ alb, subţire, este aşezat pe Masa Altarului, reprezentând giulgiul de înmormântare al Domnului. Veşmântul
este strâns pe masă cu un şnur care reprezintă sfoara cu care Domnul a fost legat când a stat în faţa marilor preoţi.

După sfinţirea Altarului, episcopul a uns cu Sfântul Mir cei patru pereţi ai bisericii şi icoanele, făcând pe fiecare semnul crucii cu mir.

La finalul slujbei de târnosire, arhiereii și preoții au oficiat Sfânta Liturghie pe platoul de la intrarea în catedrală.

7.000 de persoane au venit la sfințire

Evenimentul religios a avut ecouri în rânduri credincioșilor. Persoane de vârste diferite, copii, tineri și adulți, au asistat la cele două slujbe săvârșite de ierarhi. Potrivit rânduielii bisericești, altarul este deschis spre închinare în ziua sfințirii sau pentru mai multe zile.

La târnosirea bisericii, fiecare credincios a primit o bucăţică de târnoseală pentru a o lua acasă şi a o păstra cu grijă. Aceasta este o pânză îmbibată în ceară, cu un miros foarte plăcut. Ea reprezintă mărturia leagată de sfinţirea respectivă.

Potrivit estimărilor făcute de jandarmi, duminică, la sfințirea Catedralei au participat 7.000 de persoane.

Diplome de recunoștință

La finalul slujbei, Î.P.S. Pimen le-a vorbit celor prezenți despre mărtusirea credinței în Dumnezeu și despre faptele de credință. În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a evidențiat mesajul transmis de Sfânta Evanghelie citită în duminica sfințirii.

El le-a mulțumit celor care au contribuit pentru ridicarea catedralei și i-a îndemnat

Î.P.S. Pimen le-a oferit apoi diplome de recunoștință mai multor persoane, printre care arhitectul catedralei, primarului Cătălin Coman și deputatului Alexandru Rădulescu.

La rândul său, preotul Ioan Argatu le-a mulțumit credincioșilor pentru participare, evocând pe urmă istoricul catedralei, dar și pe binefăcători.

20 ani de trudă pentru lăcașul Învierii

În anul 1991 au început săpăturile pentru fundația catedralei. Lucrările de construcție au început abia șapte ani mai târziu, în avara anului 1998 când preotul Ioan Argatu a devenit paroh al acestei biserici.

Au construit mai întâi biserica mică pentru slujbele de rând. Pas cu pas, leu cu leu, catedrala a început să fie edificiată. Au fost necesari 20 de ani pentru a finaliza lucrările la clădire și doar o parte din cele destinate zonei exterioare.

Oamenii din parohie au început să strângă banii pentru construcție și din puținul sau multul fiecăruia s-a pus cărămidă pe cărămidă.

La ridicarea catedralei au contribuit câțiva oameni de afaceri. Printre cei mai generoși au fost Gigi Becali și Constantin Iruc, care au donat 150.000 lei și respectiv 120.000 lei.

Senatorul Ioan Stan se numără printre care dat din buzunarul propriu peste 100.000 lei pentru catedrală.

Autoritățile locale au direcționat câte 300.000 de lei, în ultimii șase ani, pentru continuarea lucrărilor de construcție.

Cât jumătate de stadion de fotbal

Lăcașul sfințit duminică este o clădire impunătoare prin dimensiuni și arhitectură. Comparativ cu proiectul inițial, catedrala a suferit mici modificări. În schimb zona înconjurătoare urma să aibă și alte elemente arhitecturale, la care s-au renunțat.

Clădirea lăcașului are toate coordonatele unei catedrale. Bolțile sunt largi, pilonii înalți, pereții sunt imenși, construcția fiind în sine „aerisită”. Altarul este foarte generos ca dimensiuni, la fel ca și spațiul destinat credincioșilor (naosul și pronaosul).

Catedrala are de la temelie și până la vârf 60 de metri înălțime. Lăcașul măsoară 50 de metri lungime, adică exact cât jumătate de teren de fotbal.

La subsolul lăcașului va fi amenajat un paraclis pentru slujbele din perioada toamnei și iernii.

Suprafața care urmează să fie pictată este de peste 7.200 de metri pătrați, adică de aproape trei ori mai mare decât cea a mănăstirii Voroneț.

ȘTIRI