54 de litri de sânge colectați în cadrul campaniei de donare inițiate de Protoieria FălticeniLocal

54 de litri de sânge colectați în cadrul campaniei de donare inițiate de Protoieria Fălticeni

       Accesări: 860

Protoieria Fălticeni a derulat, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului PIMEN – Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, o nouă campanie umanitară de donare sânge, pentru a veni din nou în sprijinul semenilor aflați în suferință din spitalele din județ, dar și din țară.

Campania “Dăruim sânge pentru viață”, desfășurată sâmbătă, 11 mai 2019, s-a dovedit o reușită datorită numărului mai mare de donatori față de precedenta acțiune. S-au prezntat, pentru a dona sânge, un număr de 170 de persoane, dintre care 120 au îndeplinit toate condițiile de donare.

În cadrul campaniei s-au recoltat 54 de litri de sânge, iar printre donatori s-au aflat și preoții împreună cu familiile și credincioșii din parohiile care provin, dar și din Municipiul Fălticeni.

Recoltarea s-a făcut la unitatea medicală “Alma Clinic” din Fălticeni, care a fost reprezentată de către domnul manager Alexandru Mitocaru, și care s-a alăturat în acest demers de solidaritate umană și filantropie creștină în beneficiul persoanelor care au nevoie urgentă de sânge. 

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Clinica a pus la dispoziție tot ce a fost necesar ca această recoltare să se desfășoare în cele mai bune condiții și de siguranță.

Alături de Protoieria Fălticeni și Alma Clinic, s-au alăturat și elevii de la Școala Postliceală Sanitară din cadrul Institutului de Studii Europene – filiala Fălticeni, reprezentată de către farmacistul Maftei Constantin, dar și Centrul de Transfuzie Sangvina Județean Suceava.

Echipa medicală de la Centrul de Transfuzii Suceava a asigurat aparatura necesară recoltării de sânge, folosindu-se materiale sterile.

Înainte de recoltare donatorii au fost consultați de medic și li s-au făcut teste de laborator pentru a se stabili dacă îndeplinesc condițiile pentru donare.

De asemenea, fiecare donator a fost asistat de către o asistentă pentru a preveni orice fel de reacții post donare. 

Din echipa medicală au făcut parte: șefa Centrului de Transfuzii Județean – doctor Pilat Maria Antoneta; asistenta șefă Lucanu Gabriela; asistenta laborator Petrache Lăcrămioara; asistenți de recoltare Iftodi Ionela, Daniliuc Mihaela și Pruteanu Anca. Din partea centrul medical Alma Clinic au ajutat la bunul mers al activității asistenții Haidău Cristina, Aniculesei Dana și Pîntia Simona.

La finalul zilei personalul specializat în recoltarea de sânge au observant într-un mod îmbucurător faptul că atât de multe persoane au venit să doneze și au înțeles importanța donării sângelui, ceea ce s-a considerat o reușită datorită faptului că a fost ziua cu cei mai mulți donatori din statistica C.T.S.J. Suceava.

Urmând întru totul moto-ul unității medicale pe care o conduce, Sănătate pentru trup și suflet, managerul Alma Clinic, farmacistul Alexandru Mitocaru a rămas încântat de rezultatul acestei acțiuni, având mulțumirea că a pus umărul la buna desfășurare a acestei campanii.

“Știm că medicul tratează, dar Dumnezeu este cel care vindecă. Această acțiune ne înobilează pentru că am reușit să venim în sprijinul celor care au atâta nevoie de sânge, cu ajutorul acestor oameni binevoitori.

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la această mare binefacere și abia așteptăm următoare acțiune filantropică pe care o va desfășura Protoieria Fălticeni”, a subliniat managerul Alexandru Mitocaru.

Părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a mulțumit “bunilor credincioși pentru că au răspuns la apelul făcut de preoții care i-au îndemnat să-și arate dragostea față de aproapele.

Mulțumim apropiaților noștri colaboratori, domnului farmacist Alexandru Mitocaru care a arătat o deosebită deschidere  de a organiza Campania de donare sânge în clinica medicală Alma Clinic pe care o conduce.

A pus la dispoziție un spațiu elegant și generos extrem de propice  pentru desfășurarea activității de donare sânge.

Pe această cale mulțumim și domnului farmacist Maftei Constantin care a făcut posibilă colaborarea cu elevii de la “Școala Postliceală Sanitară” care aparține “Institutului de Studii Europene” din Fălticeni.

În fiecare parohie s-a făcut apel la credincioși pentru a participa la această campanie și au fost sensibilizați să devină iubitori ai aproapelui. Iubirea se manifestă prin fapta cea bună pe care creștinii o săvârșesc.

Citim în Sfânta Scriptură că Domnul Hristos le-a spus fariseilor “Nu cei sănătoşi au trebuinţă de doctor, ci cei bolnavi” (Matei 9:12). Desigur Domnul Hristos este Doctorul doctorilor dar versetul de mai sus face referire clară și la doctorii care au fost luminați de Dumnezeu și pot da remedii materiale (medicamente sau diferite intervenții chrurgicale) pentru vindecarea oamenilor bolnavi.

Doctorii sunt darul lui Dumnezeu pentru noi și acest dar trebuie folosit ori de câte ori este nevoie. Ne exprimăm speranța că această colaborare va continua și în desfășurarea altor activități”.

Potrivit statsticilor oficiale, în România cererea de sânge este acoperită în proporție de 60 %, în medie fiind nevoie de 500.000 de unități de sânge anual și doar 2 % din populație donează, în timp ce media europeană este de 10 %.

Nu există un substitut pentru sângele uman, iar necesarul pentru Spitalul Județean Suceava este necesar de cel puțin 30 de pungi cu sânge, în timp ce doar 10 – 15 donatori vin să doneze zilnic la centrul de recoltare.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI