500 de case au fost construite la Rădășeni în ultimii 10 aniRural

500 de case au fost construite la Rădășeni în ultimii 10 ani

       Accesări: 2015

Stă bine nu doar la producția de mere ci și la capitolul construcții de locuințe particulare. Comuna Rădășeni s-a înnoit în ultimul deceniu cu câteva sute de clădiri care au dat o tentă modernă peisajului rural. Tinerii plecați în străinătate au investit bani frumoși în case ce țin pasul cu tendințele arhitectonice, unele fiind impunătoare.

Dacă în trecut predominau casele cu două sau trei camere, locuințele ridicate după anul 2000 au în marea lor majoritate cinci sau mai multe camere, după cum reiese din datele Primăriei Rădășeni.

Șeful administrației locale, inginerul Neculai Perju, spune că media anuală este de 40 – 45 locuințe nou construite. Începând din 2013 numărul autorizațiilor eliberate a început să scadă ușor, tendința descendentă păstrându-se și în ultimii doi ani.

Perioada de vârf pentru construcții au fost anii 2006 – 2010, atunci când se ridicau în comună peste 50 de case în fiecare an.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

„Din anul 2013 există o scădere a solicitărilor pentru autorizații de construcție, însă aceasta datorită condițiilor mai puțin favorabile pe care le găsesc acum în străinătate.”, ne-a declarat primarul Neculai Perju. „Majoritatea caselor sunt făcute de tinerii care sunt plecați în străinătate. Și anul acesta se simte un ritm mai scăzut în ceea ce privește construcția de noi locuințe.”

Edilul șef și-a exprimat regretul că arhitectura tradițională se pierde, locul fiind luat de case moderne care nu mai au nimic în comun cu linia celor realizate în anii din urmă.

Locuitorii Rădășeniului preferă locuințele cu suprafețe cuprinse între 100 și 200 de metri pătrați. Există și săteni cu dare de mână, care și-au înălțat case impunătoare cu o suprafață utilă de peste 200 metri pătrați.

„Dispare cu totul arhitectura cea veche. Cu timpul casele bătrânești, chiar dacă sunt modernizate, se aduc tot într-un stil nou.”, concluzionează primarul comunei Rădășeni. „Nu se mai păstrează acele tendințe de altă dată. Estetic vorbind, satele noastre trec printr-o schimbare.”,

Neculai Perju mai spune că în ultimul deceniu s-au construit aproximativ 500 de noi case, adică aproape o treime din totalul celor existente în prezent.

La ora actuală comuna Rădășeni totalizează 1.600 de gospodării.

ȘTIRI