50 de automobile istorice au poposit la Fălticeni cu ocazia evenimentului aniversar „Roți Legendare”Actualitate

50 de automobile istorice au poposit la Fălticeni cu ocazia evenimentului aniversar „Roți Legendare”

       Accesări: 1112

Au trecut testul timpului și au rămas un etalon de frumusețe. Câteva dintre cele mai faimoase modele de automobile au poposit pentru câteva ore la Fălticeni, locul de întâlnire al colecționarilor de vehicule istorice din nordul Moldovei. Reuniți la un eveniment special, în premieră pentru urbea de pe Șomuz, colecționarii au etalat în piața centrală „Nada Florilor” bijuterii pe patru roți care au făcut istorie în lumea auto.

Manifestarea intitulată „Roți legendare” a pus Fălticeniul pe harta evenimentelor importante din România care sunt dedicate mașinilor istorice.

Ediția inaugurală a adus în atenția publicului 50 de vehicule din toate clasele și timpurile.

Fălticenenii au putut admira limuzine, cabriolete, mașini de familie, vehicule de teren și automobile de oraș. Câteva sute de persoane de toate vârstele au venit în centrul municipiului pentru a vedea câteva dintre cele mai populare mașini în anii din urmă.

Colecționari din Suceava, Rădăuți, Piatra Neamț, Iași au adus în atenție mărci europene, americane și japoneze. Alături de aceștia s-au aflat și doi pasionați de automobile din Fălticeni, Iulian Todirică, promotorul evenimentului, și omul de afaceri Andy Stan, care prin modelele prezentate au dat greutate primei ediții „Roți Legendare”.

„Ideea vine de la un vechi prieten și fostul reprezentant pe Moldova, domnul Sebastian Peterca de la Iași, prezent aici. Acum patru ani a pus în mișcare o activitate la Iași, Moldova Clasic Rally, care are continuitate și, în 2019 va fi făcută la Suceava.
Am găsit o informație în istoria automobilului precum că în 1896 în Fălticeni a fost prima trăsură motorizată. Sunt 121 de ani de la prima atestare a unei mașini în oraș”, ne-a declarat Iulian Todirică, organizatorul evenimentului și membru Retromobil Suceava. „Dacă acum șapte ani, în 2011, au fost 11 mașini, majoritatea Dacii, la Suceava, la Retro parada primăverii, acum sunt în jur de 50 de mașini, care de care mai bune și mai elegante. Posesorii au pus multă dăruire și pasiune. Ași începe cu mașina mea, Fiat 520 din 1928, care a fost premiată la consursul de eleganță din Sinaia, apoi un Triumf, un MGA, un Mustang, Fiat 1800, Mercedes, Dacii și multe altele. Majoritatea sunt atestate istoric. Unii le iau gata recondiționate, cumpărate din occident, și alții pasionați, cum sunt și eu, le recondiționăm. Pe Retromobil Club Suceava obiectivul este să diversificăm activitățile în orașele importante. Mai avem una prinsă în plan, la Suceava, iar la anul domnii de la Rădăuți vor să facă și ei un eveniment. Mulțumim Primăriei Fălticeni pentru sprijin.”

„Transportul mașinilor se face în funcție de starea în care acestea se află. De obicei mașinile care sunt atestate de Retromobil sunt mașini foarte bune, care pot parcurge distanțe însemnate.”, susține Irineu Ionesi, Retromobil Club Neamț. „Pe de altă parte, bineînțeles că mașinile atestate au totuși o vârstă, 30 – 40 de ani, poate chiar mai mult, și este mai sigur să le transporți pe o platformă. Din când în când, cu ocazia acestor evenimente, mașinile mai ies, parcurg distanțe mai mari care sunt necesare întreținerii mașinilor.”

„Sunt mărci la care se pot obține foarte ușor comenzi și un timp de furnizare scurt, dar sunt automobile, în special cele europene, la care se gresesc foarte greu piese. Asta este o mare problemă, dar sperăm că în timp lucrurile să se reglementeze și industria europeană să se pună la punct cu acest aspect.”, ne-a spus Sebastian Peterca de la Retromobil Club Iași. „Mai există problema reabilitării, un service specializat, meseriași care să facă acest lucru cu pasiune și profesionalism.” 

Vedeta expoziției a fost decapotabila Fiat 520 Torpedo, modelul premiat la Concursul de Eleganță de la Sinaia.

Marca Dacia nu a lipsit de la eveniment, modele precum 1100 și 1300 fiind readuse în atenție, la aproape 40 de ani de la lansarea pe piață.

Printre vizitatori s-a numărat și primarul Cătălin Coman, un fan declarat al automobilelor. El a ținut să sublineze sprijinul oferit pentru oragnizarea evenimentului pe care l-a descris drept unul inedit și frumos.

„Avem un eveniment foarte frumos la Fălticeni. Practic astăzi, 23 iulie, încheiem Zilele municipiului Fălticeni cu un eveniment inedit, un eveniment spectaculos, o paradă a automobilelor de epocă. Ele sunt prezente aici, în piața centrală a orașului. Imediat după ce publicul le va vedea, se va fotografia, va aprecia aceste bijuterii pe roți, vom face un tur al orașului.”, ne-a declarat primarul Coman. „Mă bucură faptul că organizatorii au ales acest spațiu, i-am sprijinit și noi, ca primărie, cât am putut, pentru că am considerat că este un eveniment de care fălticenenii trebuie să fie mândri și la care trebuie să participe. Mulțumesc tuturor proprietarilor de mașini, mulțumesc domnului Todirică, sufletul și inima acestui eveniment. În numele administrației locale îmi ofer disponibilitatea de a sprijini aceste proiecte ori de câte ori va fi cazul. Sunt mașini extrem de frumoase, mașini foarte bine întreținute, este greu să faci un clasament. Am rămas plăcut impresionat de ceea ce am văzut în Piața Nada Florilor. ”

Expoziția a fost deschisă la ora 10 dimineața, lângă complexul comercial „Nada Florilor”.

Modele Mercedes, Fiat, Volkswagen, MG, Cadillac, BMW, Jaguar, Toyota, Daimler, Trabant și Land Rover au strălucit la această primă ediție în care au fost aduse și câteva vehicule participante la marile evenimente europene dedicate mașinilor considerate clasice  de experții auto.

Vremea frumoasă i-a ajutat pe organizatori să consemneze unui număr vizitatori peste așteptări. Localnicii nu au ratat ocazia de a se fotografia cu mașinile vechi și foarte valoroase.

Câteva sute de localnici au fost prezenți până la ora 13, când colecționarii și-au luat rămas bun printr-o paradă desfășurată pe principalele artere rutiere din municipiu. Mai apoi, proprietarii de mașini istorice au participat la o șuetă unde au împărțășit impresiile de la prima întâlnire cu publicul fălticenean.

Ediția inaugurală „Roți Legendare”, prin care s-au marcat 121 de ani de la apariția primului vehicul în Fălticeni, s-a dovedit un succes. Organizatorii vor ca manifestarea să aibă un caracter permanent.

Anul viitor evenimentul se va desfășura tot în luna iulie, în preajma sărbătorii de Sfântul Ilie.

ȘTIRI