3T Construct și Flam nu pot ține pasul cu restul județului: Lucrările din Suceava și Rădăuți sunt aproape gataActualitate

3T Construct și Flam nu pot ține pasul cu restul județului: Lucrările din Suceava și Rădăuți sunt aproape gata

       Accesări: 88

santier-falticeni-3t-construct

Un șantier care nu se mai termină. Municipiul Fălticeni are și astăzi, la 25 de luni de la începerea activităților pentru extinderea și reabilitarea rețelei de apă şi canalizare, străzi pe care se lucrează, se sapă sau se pun conducte. Firma 3T Construct, câștigătoarea licitației, ar fi trebuit se încheie la începutul lunii ianuarie 2015, așa cum era stabilit inițial.

Intrată în insolvență în noiembrie anul trecut, firma nemțeană a primit un al doilea termen pentru finalizarea proiectului în valoare de peste 5 milioane de euro. Lucrările au fost cesionate firmei Flam din Baia Mare.

Data limită s-a mutat în noiembrie anul curent, însă lucrările sunt departe de a fi terminate. Fără dar și poate, lucrările nu s-au derulat așa cum și-ar fi dorit beneficiarul. În timp ce în județ, ACET Suceava și-a recepționat lucrările din două orașe, iar altele trei se pregătesc să încheie, la Fălticeni se pune problema finalizării străzilor care au fost începute și neterminate.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Chiar și astăzi, la mai bine de doi ani de la deschiderea lucrărilor, în Fălticeni sunt străzi pe care nu s-a intervenit de loc.

În același proiect ”Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Suceava” au intrat alte cinci localități, Gura Humorului, Rădăuți, Salcea, Suceava și Vatra Dornei. Proiectele din Gura Humorului și Vatra Dornei sunt finalizate de luna trecută. Celelalte trei, Rădăuți, Salcea, Suceava, vor fi încheiate toamna aceasta.

Valoarea totală se ridică la aproximativ 500 de milioane de lei sau 120 milioane de euro, populaţia beneficiară fiind estimată la aproximativ 204.000 locuitori.

”Trebuie să recunoaștem din cele 12 contracte, la nivel de județ, cel de la Fălticeni este rămas cel mai în urmă”, ne-a declarat Ștefan Groza, șeful ACET Suceava. ”La Gura Humorului și Vatra Dornei s-au recepționat lucrările, la Suceava va fi gata la sfârșitul lunii septembrie, iar la Rădăuți, de asemenea, se termină în octombrie. La Fălticeni, cred că străzile care încă nu au fost atacate, până în momentul de față, nici nu le mai dăm voie să le atace.”

În timp ce în toate celelalte alte orașe, lucrările din același proiect realizat la nivel județean, al cărui beneficiar este ACET, sunt încheiate sau urmează să se finalizeze, la nivelul municipiului Fălticeni stadiul fizic depășește 60%. Adică după doi ani de zile s-a înfăptuit ceva mai mult de jumătate din totalul prevăzut.

Prin comparație punem cap la cap câteva date, din același proiect județean, derulat în paralel în trei din cele șase localități, în care șantierul se apropie de final.

La capitolul reabilitarea reţelei de distribuţie apă, la Fălticeni sunt 10.725 m, la Rădăuți sunt 9.704 m, iar la Suceava sunt 25.207 m. Pe extinderea reţelei de distribuţie apă la Fălticeni sunt 16.315 m, la Rădăuți sunt 19.415 m, la Salcea sunt 15.015 m, iar la Suceava sunt 31.915 m.

La infrastructura de apă uzată, pe extindere reţea canalizare la Fălticeni sunt 22.344 m, la Rădăuți sunt 24.192 m, la Salcea 33.858 m, iar la Suceava sunt 31.595 m. Pe reabilitare rețea canalizare la Fălticeni sunt 2.127 m, la Rădăuți sunt 2.979 m, iar la Suceava sunt 6.226 m.

Șansele unui proiect dus la bun sfârșit și la Fălticeni sunt foarte reduse. Dacă în 25 de luni s-a ajuns la un grad de realizare de peste 60%, în cele două luni rămase este greu de crezut că firma Flam va reuși să recupereze diferența de 30 și ceva la sută pentru închiderea lucrării.

Termenul de finalizare la Fălticeni este 14 noiembrie 2015.

Rudy Hödl

ȘTIRI