Accesări: 507

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMiercuri, 28 ianuarie, la nivel mondial s-a sărbătorit „Ziua Protecţiei Datelor”. Iniţiativa educaţională a Zilei Protecţiei Datelor s-a concentrat la început pe creşterea nivelului de conştientizare în rândul companiilor precum şi pe importanţa protecţiei datelor acestora în mediul online, în contextul utilizării reţelelor de socializare.

În ultimii patru ani, iniţtiativa de educare s-a extins şi în mediul familial, al consumatorilor şi afacerilor. În plus faţă de iniţiativa educaţională, Ziua Protecţiei Datelor promovează activităţi şi evenimente ce stimulează dezvoltarea instrumentelor tehnologice ce promovează controlul personal asupra informaţiilor personale de identificare; încurajează conformitatea prin legi şi regulamente privind confidenţialitatea şi crează puntea de dialog între părţile interesate în promovarea protecţiei datelor şi a intimităţii.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – InfoCons a fost implicată de-a lungul ultimilor ani în implementarea unor proiecte ce vizează dezvoltarea de aplicaţii informatice privind protecţia datelor cu caracter personal, în acest moment aflându-se în derulare proiectul SYPCIT – SYstem for Prevention and Combat Identity Theft, o continuare a proiectului „Me Is Mine – Observator model antifurt de identitate”.

A.N.P.C.P.P.S. România – InfoCons a realizat în cursul anului 2014 un studiu naţional referitor la infracţiunea de fals privind identitatea, care vizează următoarele: dosarele înregistrate pe rolul instanţelor de judecată din întreaga ţară având ca obiect falsul privind identitatea (perioada 2005 – 2014); cauzele înregistrate la Parchetele de pe teritoriul României, având ca obiect falsul privind identitatea (perioada 2007 – 2013).

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Studiul a relevat faptul că în perioada mai sus menţionată au fost înregistrate, la nivelul Parchetelor din întreaga ţară, 14.123 de cauze având ca obiect infracţiuni privind identitatea, din care numai 5116 au fost soluţionate.

Judeţul Arad a înregistrat cele mai multe acţiuni introduse în instanţa având ca obiect – falsul privind identitatea, şi anume 515 cazuri, în timp ce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad au fost înregistrate 2245 de cauze cu acest obiect.

Ca urmare a realizării acestui studiu,  a reieşit faptul că, în perioada 2005 – 2014, în cadrul instanţelor de judecată, s-au înregistrat 1170 de cazuri la nivel naţional, având ca obiect falsul privind identitatea, infracţiune prevăzută în art. 293 din Codul Penal.

Dosarele având ca obiect falsul privind identitatea includ dosarele aflate pe rolul Curţilor de Apel, Tribunalelor şi Judecătoriilor din întreaga ţară, astfel: Curţi de Apel – 120 dosare; Tribunale – 144 dosare; Judecătorii – 897 dosare.

ȘTIRI