200 de câini umblă fără stăpân pe străzile municipiului Fălticeni: Autoritățile locale cer sprijinul și implicarea populațieiActualitate

200 de câini umblă fără stăpân pe străzile municipiului Fălticeni: Autoritățile locale cer sprijinul și implicarea populației

       Accesări: 391

Maidanezi. Comunitari. Fără stăpân. Oricum i-am numi, câinii fac parte din peisajul cotidian fălticenean. Îi vedem aproape pe fiecare stradă, iar în unele cartiere își duc viața în cadrul haitei.

Din păcate, numărul acestora nu este în scădere, în Fălticeni, așa cum nici numărul cazurilor de persoane mușcate de câini nu scade.

Eforturile autorităților par zadarnice în fața situației actuale, o situație mai complicată decât pare.

Ce trebuie să știm este că, de pe străzi, sunt strânși doar câinii agresivi. Dacă nu sunt aduse la cunoștință cazuri de persoane mușcate, ori sesizări privind existența unor câini agresivi atunci nu se acționează. Așa cum s-a întâmplat luna aceasta, când nu s-a capturat nici un exemplar canin. În schimb, în luna mai, au existat câteva acțiuni, în urma cărora animalele comunitare s-au mai rărit.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Municipalitatea recunoaște că numărul câinilor fără stăpân este în creștere. Explicația?

”Într-adevăr, pe raza municipiului Fălticeni, numărul câinilor comunitari a crescut. Ce este deranjant pentru noi, pentru municipalitate, este că ne anunță multă lume că au văzut o mașină descărcând câini pe strada Republicii, pe Dimitrie Leonida, sau în altă parte, dar nici unul n-a putut să ne dea un număr de mașină. Noi avem transmise ordine clare către Poliția Locală și Poliția Municipală să verificăm mașinile ”suspecte” care intră în Fălticeni. Dar cum avem atâtea intrări și ieșiri în oraș este foarte greu. Fără sprijinul populației, al cetățenilor, nu putem să ne pronunțăm, dacă se confirmă sau nu cele sesizate”, ne-a spus viceprimarul Aldea.

În ultimii doi ani, la Fălticeni există și un buget pentru câinii comunitari. Municipalitatea direcționează anul acesta 20.000 de lei, banii fiind alocați pentru capturarea, sterilizarea și transportul patrupedelor. Anul trecut s-au cheltuit 13.000 de lei. Peste 160 de câini au fost prinși și trimiși în adăposturi.

Primăria Fălticeni are în derulare un contract cu o firmă specializată din zona judeţului Neamţ pentru servicii de ecarisaj. Asta însemnând capturarea, deparazitarea, crotalierea, transportul la un adăpost specializat, cazarea şi masa câinilor. Cheltuielile pentru un câine se ridică la 120 de lei.

”Noi spunem că anul trecut am ținut sub control situația câinilor fără stăpân”, consideră Gheorghe Aldea. ”Peste 160 de câini au fost adunați de pe stradă și duși în adăposturi de firma din Piatra Neamț. O parte din aceștia au fost adoptați de persoane care iubesc animalele. Dacă ar fi cel puțin 100 de fălticeneni care ar recurge la gesturi similare, s-ar micșora sensibil numărul câinilor.” 

Din păcate, doar 15 câini au fost preluați, în Fălticeni, în ultimul timp. Aceștia ajung la stăpân vaccinați, deparazitați și cu un certificat de adopție.

Potrivit informațiilor cerute de publicația noastră, autorităților locale, în primele șase luni ale acestui an s-au strâns de pe străzi 110 câini fără stăpân. După ce ajung în adăpost, foarte puțini sunt adoptați în orașul din care au plecat. Și mai puțin sunt revendicați de foștii proprietari.

Viceprimarul Gheorghe Aldea spune că în municipiu sunt la ora actuală aproximativ 200 de câini comunitari.

Zonele critice sau străzile cu cea mai numeroasă populație canină sunt, potrivit autorităților, Dimitrie Leonida, Armatei, 9 Mai și Magazia Gării.

De menționat, din nou, că doar cei agresivi sunt strânși de pe stradă și trimiși în adăpost. La Fălticeni există un astfel de adăpost, în zona fostei platforme industriale Chimia. Este, însă, impropriu. Construit în anul 2009, ceea ce ar fi trebui să fie un padoc astăzi este un spațiu nefuncțional pentru că nu este conform legislației în vigoare.

Padocul ar fi trebuit să aibă și un medic veterinar, însă n-au fost bani pentru a-l plăti. Aldea recunoaște că padocul nu a funcționat și din cauza lipsei banilor pentru remunerația veterinarului.

Mai mult decât atât, din mediul organizațiilor non-guvernamentale nimeni nu s-a arătat interesat de construirea unui adăpost pentru câini sau dezvoltarea unui proiect sustenabil.

Cel mai bun prieten al omului, nu este totdeauna chiar cel bun după cum reflectă registrul Spitalului Municipal Fălticeni. Anul trecut numai puțin de 70 de persoane s-au prezentat la unitatea medicală după ce au fost mușcați de câini, două treimi dintre agresiuni fiind făcute de animale fără stăpân. Numărul cazurilor înregistrate este aproape similar cu cel din anul 2012. Nici în ceea ce privește prima jumătate a acestui an, datele statistice nu arată mai bine.

Costurile îngrijirilor acordate celor mușcați variază între 130 și 400 de lei pe pacient. În cazul agresiunilor comise de câini comunitari, toate costurile sunt suportate de unitatea medicală, ceea ce înseamnă, în medie, cheltuieli de peste 18.500 de lei anual.

Întrebat de ce nu se suplimentează bugetul pentru câinii comunitari, viceprimarul spune că Primăria preferă să direcționeze banii pe capitolul investiții.

De un lucru suntem, totuși, asigurați. ”Câini sunt aduși din localitățile învecinate. Din păcate, nu putem face pândă la fiecare intrare din oraș și nici temeiul legal să oprim mașinile care intră în Fălticeni. Cerem sprijinul populației. Telefonul Primăriei îl știe toată lumea, acolo răspunde permanent un polițist local. Întotdeauna avem la dispoziție mașina Poliției Locale pentru a depista foarte repede pe cei care aduc câini din alte localități”, concluzionează viceprimarul Gheorghe Aldea.

ȘTIRI