20.000 de persoane au venit la sfințirea noului paraclis al Mănăstirii Sfântul Mucenic Mina din satul RoșioriReligie

20.000 de persoane au venit la sfințirea noului paraclis al Mănăstirii Sfântul Mucenic Mina din satul Roșiori

       Accesări: 2618

Puhoi de oameni la sfințirea lăcașului din satul Roșiori. Duminica trecută 20.000 de persoane au venit la târnosirea noului paraclis al Mănăstirii Sfântul Mina, eveniment ce s-a desfășurat pe o vreme cu temperaturi caniculare. Slujba a fost oficiată de Î.P.S Vlasie, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, alături de alți opt arhierei, numeroși preoți și diaconi.

Credincioși din toate colțurile țării, dar și din străinătate, au ținut să asiste la acest moment unic ce le-a oferit ocazia de a trece prin sfântul altar și de a săruta colțurile sfintei mese.

Ritualul sfințirii a început de sâmbătă după-amiaza cu cântările specifice Privegherii, care au ținut până spre noapte. Duminică dimineața, slujba a început cu Sfinţirea Apei, după care au fost citite rugăciuni, și s-a procedat la rânduiala potrivit tradiției ortodoxe.

Mitropolitul, episcopul, și credincioşii, au înconjurat biserica de trei ori şi, de fiecare dată când procesiunea ajunge în faţă, episcopul pune discul cu sfintele moaşte pe o masă şi citeşte din Sfânta Scriptură. Apoi se așază discul pe Sfânta Masă, ia moaştele şi le introduce într-o cutiuţă, după care toarnă mir peste acestea, ceea ce simbolizează unirea dintre Dumnezeu şi mucenicii săi.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În timp ce s-au spus rugăciuni, episcopul a pus cutiuţa într-un locaş săpat în masa altarului unde este sigilată cu ceară, care conţine mirodenii înmiresmate. Prin aceasta, Altarul reprezintă mormântul lui Hristos.

Timp de 7 zile, în noul paraclis aici se va săvârși zilnic Sfânta Liturghie.

La eveniment au participat oficialitățile locale, primarul Brăduț Avrămia și consilieri locali.

Un vis împlinit pentru starețul Varnava

Pentru egumenul mănăstirii sfințirea este un vis împlinit.

După câțiva ani buni de muncă paraclisul zidit din piatră este acum finalizat. El și-a exprimat satisfacția pentru că acum se poate sluji și în acest lăcaș, ridicat pe locul unui alt paraclis construit în urmă cu mai bine de un deceniu.

La mănăstire mai este încă mult de muncă. După ridicarea bisericii mari, se lucrează pe etape la turnul clopotniței, magazinul bisericesc și împrejmuirea cu zid de piatră.

Plin de speranță, starețul Varnava vrea să demareze cât mai curând pictura la bisericii mari.

Meșteri din Rusia și Ucraina au dat culoare picturii murale

Noul paraclis, construcție ridicată cu ajutorul credincioșilor din țară și de peste hotare, poartă hramurile Sfântul Mucenic Mina și Maica Domnului ”Umilenia”.

Pictura murală a fost realizată de o echipă mixtă de ruși și ucrainieni care au înfrumusețat paraclisul mănăstirii. Au lucrat aproape un an de zile după tipicul iconografiei ortodoxe.

Meșterii de peste hotare au folosit materiale dintre cele mai bune, inclusiv foiță de aur.

Coadă la altar până la pădure

Curtea mănăstirii a fost plină încă de la primele ore ale dimineții de duminică.

Persoane de toate vârstele au asistat la slujba sfințirii, înfruntând temperaturi caniculare. Oamenii au stat la rând și s-au înarmat cu răbdare ca să intre în sfântul altar. Coada s-a întins pe cinci rânduri, până la pădurea de lângă mănăstire.

Jandarmii au supravegheat ore întregi pentru ca totul să se desfășoare cu bine.

Rușii au adus Icoana Maicii Domnului ”Umilenia”

La ziua sfințirii au fost invitați și oaspeți din străinătate. Câțiva sârbi ortodocși, care în trecut au donat odoare Mănăstirii Sfântul Mina, au luat parte la slujba de târnosire.

Un grup de ruși ortodocși au fost și ei prezenți, ei aducând cu sine icoana făcătoare de minuni și izvorâtoare de mir Maica Domnului ”Umilenia” cu care au pornit într-un nou pelerinaj prin Europa. Primul popas l-au făcut la chinovia călugărilor din satul Roșiori, iar târnosirea lăcașului a fost prilejul perfect pentru a se reîntoarce în mijlocul monahilor de la Mănăstirea Sfântul Mina.

Unul din hramurile paraclisului este închinat icoanei și Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită la 7 august (stil vechi).

20.000 de pelerini au trecut pragul altarului paraclisului

La slujba sfințirii, care s-a încheiat la orele amiezii, au asistat 15.000 de oameni, după spusele reprezentanților Jandarmeriei.

Pelerinii au continuat să vină pe tot parcursul zilei de duminică. S-a stat la coadă până noaptea târziu pentru a intra în altar, dar și pentru închinarea la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Chiar dacă slujba era încheiată, alți 5.000 de pelerini au venit la mănăstirea Sfântul Mina din Roșiori. Paraclisul sfințit a rămas deschis până aproape de ora 24 pentru ca toți cei sosiți să treacă prin sfântul altar.

Pregătirile au început acum 3 luni

Pregătirile pentru sfințire au început din primăvară.

Călugării au trudit zi și noapte pentru ca evenimentul din 31 iulie să fie perfect. Curtea, împrejurimile și biserica au fost aranjate ca pentru sărbătoare. Cu ceva timp în urmă, drumul spre chinovia unde viețuiesc cei șase monahi a fost asfaltat cu sprijinul Consiliului Județean Suceava.

La ziua sfințirii s-au împărțit numai puțin de 7.000 de pachete pentru oaspeți, plus alte câteva mii de porții de mâncare pentru agapa creștină de la sfârșitul slujbei.

Altarul paraclisului este deschis pentru închinare până sâmbătă

Cei care nu au avut timp sau posibilitatea să se închine, pot să o facă în zilele următoare. Starețul mănăstirii, arhimandritul Varnava, spune că altarul paraclisului va fi deschis până inclusiv sâmbătă, 6 august.

Până duminica viitoare, 7 august, credincioșii se pot închina la Icoana Maicii Domnului ”Umilenia”, care acum este așezată în biserica mare din complexul monahal.

ȘTIRI