18 Octombrie este Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de PersoaneActualitate

18 Octombrie este Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane

       Accesări: 287

vizual-18-octÎn perioada 17 – 23 octombrie 2016, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) implementează campania naţională “Săptămâna luptei împotriva traficului de persoane”, ce constă într-o serie de evenimente dedicate marcării zilei de 18 Octombrie – Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane.

Sub sloganul „Traficul de persoane poate fi prevenit!”, specialiştii A.N.I.T.P. vor participa la întâlniri directe cu reprezentanţii unor instituţii şi organizaţii care activează în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, cu tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani, cât şi cu reprezentanţi ai publicului larg.

Cu acest prilej, ANITP anunţă şi rezultatele campaniei online de informare şi sensibilizare cu privire la victimele traficului de minori în vederea exploatării prin muncă „Mânuţe fericite, NU mânuţe chinuite!”, derulată în parteneriat cu Asociaţia „Telefonul Copilului” (ATC), în perioada 16.06.2016-16.09.2016.

Mesajele campaniei au fost afişate de peste 160.000 de ori, în conturile a peste 86.000 de persoane, implicând activ peste 4000 de utilizatori. Acestea au atras peste 1600 de aprecieri, 1030 de distribuiri şi 85 de comentarii.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Titularii celor mai creative comentarii au primit: diplome de merit, diplome onorifice şi mesaje personalizate de multumire.

Traficul de persoane este sclavia zilelor noastre. Deși legal sclavia a fost abolită în secolul XIX, estimările spun că sunt mai mulți oameni în sclavie astăzi decât au fost vreodată în istorie. Traficul de persoane are loc în toată lumea, iar Europa nu este ferită. Mii de persoane sunt exploatate anual în diferite forme.

La momentul actual, este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme. Unul din motivele pentru care este o afacere profitabilă este că, spre deosebire de droguri, o persoană poate fi revândută.

Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale iar locul secund e ocupat de traficul prin muncă forțată.

Printre celelalte tipuri de trafic de persoane există obligarea la cerșetorie, la comiterea de fapte ilegale și altele.

Din 2006, 18 Octombrie a fost declarată Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane și se observă în toate statele membre UE.

Întrucât la nivelul țării noastre a fost identificat un număr mare de victime și o incidență crescută a vulnerabilităților, datoria noastră e să luăm parte la această zi, concentrându-ne  efortul pe creșterea nivelului de conștientizare a problemei și pe crearea unui mesaj comun pentru a preveni acest tip de crimă organizată în țara noastră. Înțelegerea dimensiunii acestei probleme în România a dus la dorința de a crește implicarea societății civile. Cu ocazia Zilei Europene împotriva Traficului de Persoane, în afară de conștientizare, ne dorim să încurajăm pe toată lumea să se implice, oferind un cadru și resursele necesare pentru a face acest lucru”, declară coordonatorul Centrului Regional Impotriva Traficului de Persoane Suceava, scms. de poliție Liliana Orza.

În saptamana 17-23 octombrie 2016 la nivelul judetului Suceava au fost programate diferite acțiuni. Pe langa activitatile de informare si conștientizare a elevilor din școlile sucevene ( carte vor fi realizate in parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judetean Suceava),  va fi o intâlnire  a Echipei Interinstituționale de Lucru pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane la nivelul județului Suceava la sediul Instituției Prefectului Suceava.

O modalitate inedită de a atrage atenția asupra acestui  fenomen este și sub forma artei și anume teatrul. În urma unui parteneriat între Teatrul Municipal “Matei Vișniec”, Inspectoratul Școlar Suceava și CR Suceava se va pune în scenă o piesă de teatru special pentru acest eveniment, piesă care va încerca să atragă atenția publicului asupra pericolului la care se expun tinerele.

Părinții adolescenților constituie o parte a publicului țintă, cu care specialiștii Centrului Regional Suceava vor intra în contact în această săptămână, în cadrul lectoratului cu părinții organizat de Colegiul Național “Petru Rareș” din municipiul Suceava.

Finalul Săptămânii Prevenirii traficului de persoane va fi marcat de către reprezentanții Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice dar și reprezentanții altor culte religioase în cadrul slujbelor ce se vor ține în cursul zilei de duminică, slujbe în care se va atrage atenția enoriașlor asupra pericolului traficului de persoane ș repercursiunilor pe care le are acest fenomen atâ  asupra individului câ și asupra întregii societăți. Totodată, enoriașii vor fi îndemnați să aprindă lumânări în locuri special amenajate pentru victimele traficului de persoane care nu au curajul să vorbească sau pentru cele care au trecut în neființă.

“Așa cum am spus de multe ori, cheia succesului în lupta împotriva acestui fenomen este parteneriatul atât  între institutii de stat cât și între ele și organizații neguvernamentale. Fiecare sector al societății are acțiuni specifice pe care le poate face și se poate implica în prevenirea și combaterea acestui flagel”, a subliniat Liliana Orza.

ȘTIRI