15 martie 1490 – Folticeniul este menționat ca așezare într-un uric de la Ștefan cel MareRestituiri

15 martie 1490 – Folticeniul este menționat ca așezare într-un uric de la Ștefan cel Mare

       Accesări: 2837

Prima mențiune a Folticenilor se face într-un uric de la Ștefan cel Mare din anul 1490. Numele orașului este pus în legătură cu boerul Stan Pântece, adică Foale, se arată în monografia lui Artur Gorovei , “Folticenii: Cercetări istorice asupra orașului”, apărută la Fălticeni în urmă  cu 80 de ani (februarie 1938).

Lucrarea, documentată timp de aproape 25 de ani, a fost premiată de Academia Română, cu Premiul V. Adamachi, în valoare de 5.000 lei, în cadrul concursului “Cercetări istorice asupra unui oraș din România”.

La acea dată, Artur Gorovei era membru corespondent al Academiei Române. A devenit ulterior membru de onoare în anul 1940.

“Din unirea satului Pântece-Folea cu satele vecine (Oprișăni, Buciumeni, Broșteni, Cotești, Pădureni, Șoldănești, Antilești, Tâmpești și Stănigeni – n.n.) s’a închegat în scurgerea veacurilor târgul Folticeni de astăzi care a ajuns la oarecare însemnătate numai după răpirea Bucovinei, când Folticenii ajung reședință părții din vechiul ținut al Sucevei, rămas Moldovei dincoace de cordonul austriac.

Privilegiul de târg, a fost acordat la 1780 satului Șoldănești care contopindu-se cu Folticenii, a trecut asupra Folticenilor acest privilegiu dela Voievodul Moruzzi.

Ca oraș de reședință, Folticenii au devenit centru administrativ și economic al județului Folticeni, Baia de astăzi”

Citat din Raportul d-lui I. Nistor la monografia  “Folticenii: Cercetări istorice asupra orașului”, publicată în anul 1938 de renumitul folclorist și etnograf Artur Gorovei.  

Fotografie prelucrată – Planșa „Satele din raza orașului Folticeni”

ȘTIRI