13 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor NaturaleNational

13 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

       Accesări: 100

ziua informării preventiveÎn anul 2015, data de 13 octombrie are o dublă semnificaţie – şi anume este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale şi, începând cu anul 2011, I.G.S.U. a identificat oportunitatea de diseminare a informaţiilor cu caracter preventiv prin organizarea Zilei Informării Preventive în fiecare dată de 13 ce cade în ziua de marţi.

Sărbătorită în fiecare an, în ziua de 13 octombrie, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale recunoaşte în acelaşi timp vulnerabilitatea populaţiei, cât şi capacitatea acesteia de a face faţă dezastrelor. O sursă vitală a rezistenţei în faţa dezastrelor o reprezintă progresele ştiinţifice şi tehnologice, precum şi aplicarea acestora în domeniul reducerii dezastrelor.

Prin Rezoluţia 64/200 din 21 decembrie 2009, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 13 octombrie, ca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale (International Day for Natural Disaster Risk Reduction).

Activităţile cu ocazia sărbătoririi acestei zile au fost coordonate în fiecare an, în perioada 1990-1999, de către Decada Internaţională de Reducere a Dezastrelor Naturale.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În anul 2001 Adunarea Generală a decis să menţină sub observare cea de-a doua zi de miercuri din luna octombrie ca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale (prin rezoluţia 56/195 din 21 decembrie), ca instrument de promovare a unei culturi globale de reducere a riscului dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi diminuarea dezastrelor, dar şi pregătirea pentru dezastru.

Desfăşurate sub sloganul „Preveniţi ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activităţile informativ-educative ce vor avea loc cu ocazia Zilei Informării Preventive, cu sprijinul E.ON România, urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.

ȘTIRI