Accesări: 1082

Sărbătorile se apropie cu pași repezi. Unul dintre cele mai căutate produse din această perioadă este bradul de Crăciun, iar din unele magazine poate fi achiziționat. Începând de săptămâna viitoare, doritorii vor putea cumpăra brazi autohtoni și de la Ocolul Silvic Fălticeni.

Chiar dacă nu sunt la fel aspectuoși ca brazii alpini sau cei caucazieni, brazii de Crăciun românești au avantaj important.

Aceștia vor fi vânduți la prețuri mult mai accesibile decât cei din magazine.

Pomii vor fi aduși din pădurile statului, anul acesta 100 de exemplare vor fi scoase la vânzare din lucrările de igienizare a pădurii.

Alte câteva zeci și chiar mai mult vor fi comercializați din rândul brazilor confiscați din comerțul ilegal, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

„În mod tradițional vom avea brazi de Crăciun, la vânzare, din confiscări, așa cum s-a întâmplat în fiecare an. În cursul săptămânii viitoare vom începe recoltarea și comercializarea pomilor.”, ne-a declarat Mihai Mihețiu, șeful Ocolului Silvic Fălticeni. „Avem de onorat un transfer la Botoșani, apoi drepturile personalului silvic, care au dreptul la un pom gratuit. Nu vorbim de cifre impresionante, însă volumul care va fi recoltat va fi de cel mult 100 de exemplare. Aș vrea să mai menționez că mare parte dintre angajații ocolului din Fălticeni folosesc brazi artificiali.”

Mihețiu a mai precizat că anul trecut au rămas cu 20 de exemplare pe stoc, ce nu au putut fi valorificate, deoarece cererea a fost mai mică.

Șeful Ocolului Silvic Fălticeni mai spune că recoltarea pomilor de Crăciun se va face în funcție de numărul de solicitări, astfel încât să existe o corelație între cerere și ofertă.

Brazii vor avea un tarif de pornire de 20 de lei, însă vor fi și exemplare care vor costa 35-40 de lei. Prețul este stabilit în funcție de înălțimea bradului. Cei de 1,20 m înălțime vor fi cei mai ieftini, iar cei mai scumpi vor fi brazii de 2,5-3 m înălțime.

Mihai Mihețiu susține că oferta ocolului silvic va fi atractivă doar la capitolul cost, dar dacă la partea de aspect brazii din comerț sunt mult mai atractivi. El a precizat că din confiscări sunt scoși la comercializate în jur de 200-300 de exemplare.

La rândul lor, reprezentanții Romsilva susțin și promovează achiziționarea Pomilor de Crăciun autohtoni și încurajează cumpărarea pomilor cu rădăcină protejată sau plantați în ghivece, care vor putea fi replantați după sărbătorile de iarnă.

În această perioadă, angajații Romsilva vor participa, ca în fiecare an, alături de Poliția Română, Jandarmeria Română și Garda Forestieră la acțiuni de control în fondul forestier, pe drumurile publice și în locurile de vânzare pentru a preveni tăierile ilegale și a sancționa comerțul ilegal cu pomi de Crăciun.

ȘTIRI