100 de făticeneni au donat sânge la campania lansată de compania Dorna Medical și Protoieria FălticeniLocal

100 de făticeneni au donat sânge la campania lansată de compania Dorna Medical și Protoieria Fălticeni

       Accesări: 783

Toamna de numără donatorii de sânge. Campania lansată la începutul lunii septembrie, la Fălticeni, a avut, spre satisfacția inițiatorilor, ecouri în rândul localnicilor. Acțiunea de recoltare s-a desfășurat, timp de 8 ore, la Centrul de Imagistică de pe strada Mihai Eminescu.

100 de fălticeneni au donat sânge, pe 1 septembrie 2018, în urma campaniei demarate de Dorna Medical și Protoieria Fălticeni, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Suceava.

La fiecare donare se recoltează 450 ml de sânge, din care se obţin produse sanguine care vor fi folosite pentru sprijinirea unui număr de trei vieţi omeneşti.

În acest sens, localnicii care au vrut să ajute pacienții în nevoie au contribuit la salvarea a 300 de vieți omenești.

„De ce donare de sânge? Fiindcă Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava se confruntă cu o lipsă acută de donatori de sânge. Este foarte important să ne implicăm, știm că fiecare donator care donează o pungă de sânge poate salva trei vieți. Este foarte important să convingem populația că intră într-o normalitate să doneze sânge, astfel că Dorna Medical s-a gândit că ar fi propice să inițieze acest demers, în parteneriat cu Protopopiatul, cu Primăria și cu toți cei care s-au implicat, să facem această campanie de donare de sânge.”, explică Roman Boca, manager Dorna Medical. „Este un lucru extraordinar de important, ne dorim să facem și alte campanii de acest fel și în alte localități din județul Suceava, Bistrița-Năsăud și nu numai, pentru a veni în sprijinul acelora care au nevoie!”

Dornici de bine, tinerii și adulții au răspuns afirmativ la campania desfășurată la Centrul de Imagistică Dorna Medical din Fălticeni. Printre aceștia s-au numărăt și câțiva preoți ai Protopopoiatului Fălticeni.

În toate parohiile din Protoieria Fălticeni, preoții au îndemnat enoriașii să vină în ajutorul aproapelei.

„Scopul campaniei este încercarea de a ajuta oamenii, pentru că Mântuitorul spune așa: Cea mai mare poruncă din Lege e să iubești pe Domnul, Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din toată virtutea ta, iar pe aproapele tău ca pe tine însuți!”, precizează părintele protopop Adrian Dulgheriu. „De fapt, arătăm că ne iubim aproapele ca pe noi înșine și ieșim dintr-un anumit egoism și individualism în care cădem în zilele noastre vrând, nevrând. Și atunci, din dorința de a ajuta oamenii s-a născut și dorința de a face campania de donare de sânge și, bineînțeles, cu ajutorul Dorna Medical, căci fără acest ajutor, nu știu în ce măsură s-ar fi putut realiza.”

Scopul acestei campanii civice a fost acoperirea deficitului de sânge din spitalele din județul Suceava, în special, și din România, în general.

Printre donatorii din campanie s-a numărat și primarul Cătălin Coman.

Edilul orașului a venit de dimineață la Centrul de Imagistică Medicală Dorna Medical din Fălticeni, pentru a dona sânge și pentru a da un exemplu cetățenilor.

„Eu, în calitate de simplu cetățean, nu de primar, am donat sânge, pentru că am convingerea că trebuie dat un exemplu. În plus, având în vedere funcția pe care o am, de data asta ca primar, trebuia să arăt cetățenilor că este într-adevăr nevoie de asemenea gesturi.”, a declarat primarul Coman. „Mă bucură faptul că inițiativa celor de la Dorna Medical se materializează aici, la Fălticeni, este un lucru spectaculos ca o companie cu profil medical să ia și reia această inițiativă ori de câte ori este nevoie și facilitează donarea de sânge. Dacă ar fi fost la Suceava, ar fi fost mai greu pentru fălticeneni, tocmai de aceea, ne bucură faptul că Dorna Medical reușește, prin această campanie de donare de sânge, să contribuie și să ajute decisiv la bunul mers al acestui demers uman, până la urmă!”

Compania medicală lansa la finalul lunii iulie un demers similar la Vatra Dornei, campanie care s-a dovedit un real succes, prin care care a suplimentat stocurile de sânge de la Centrul de Transfuzie Sangvină din județ timp de o săptămână.

Și de această dată, cetățenii s-au mobilizat în Fălticeni, mai ales că atât Dorna Medical, cât și partenerii, dar și primăria municipiului au promovat campania de donare de sânge și au sensibilizat publicul cu privire la importanţa actului de donare.

Misiunea acestui proiect este susţinerea Centrelor de Transfuzie Sanguină în vederea refacerii de resurse de sânge atât de necesare la salvarea vieţilor. În județul Suceava, la fel ca și în celelalte din România, lipsa sângelui îi determină pe medici să amâne operaţiile care nu sunt urgenţe medicale.

Prin intermediul acestei campanii umanitare, dr. Rodica Domnica Boca și Roman Boca, managerii Dorna Medical, și-au propus să continue o tradiție începută cu ani în urmă în centrele companiei din Suceava, venind în ajutorul celor aflați în nevoie, stimulând totodată altruismul și implicarea civică în rândul populației.

Echipa Dorna Medical transmite mulțumiri tuturor donatorilor și colaboratorilor săi și își manifestă dorința de a continua tradiția organizării unor astfel de evenimente umanitare.

La Centrul de Imagistică din Fălticeni s-au prezentat 112 persoane, dar 12 au fost declarate, în urma consultației și a chestionarului medical, neeligibile.

Inițiatorii campaniei spun că cifrele sunt mai mult decât îmbucurătoare: 100 de donatori înseamnă cel puțin 300 de vieți salvate.

ȘTIRI