100 de copii din județul Suceava au beneficiat de modulul educațional “Atelierele de Vară Șotron”Educație

100 de copii din județul Suceava au beneficiat de modulul educațional “Atelierele de Vară Șotron”

       Accesări: 230

Asociația OvidiuRo a încheiat “Atelierele de Vară Șotron 2019”, un modul educațional organizat an de an, începând cu 2001, pe perioada vacanței de vară, cu scopul de a le oferi copiilor din comunități defavorizate experiențe de învățare prin joc, explorare și colaborare.

Activitățile sunt organizate voluntar de profesori, iar trainingurile și materialele educaționale sunt puse la dispoziție de OvidiuRo.

1200 de profesori de învățământ preșcolar au organizat vara aceasta 480 de Ateliere de Vară, în 37 de județe. 6000 de copii au participat în lunile iulie și august, timp de 2 săptămâni, la Ateliere –

În județul Suceava, 7 Ateliere Șotron susținute de 20 de profesori – voluntari din județ au avut anul acesta loc în lunile iulie și august, cu un total de aproximativ 100 de copii participanți – majoritatea din medii rurale și urbane defavorizate.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Tema Atelierelor din acest an a fost Lumea vie – plante și animale, iar în fiecare zi copiii și profesorii au explorat prin activități integrate ceea ce ne înconjoară, de la firul ierbii până la stele.

În ateliere s-au aplicat multe elemente din noul curriculum pentru educație timpurie, recent aprobat.

Obiectivul Atelierelor a fost acela de a crea o comunitate de învățare, cu scopul de a dezvolta autonomia în învățare a copiilor, de a încuraja cooperarea, de a aprofunda cunoștințe și, de asemenea, pentru a le deschide poarta spre cunoaștere acelor copii care nu au alte experiențe de învățare pe timpul verii.

Activitățile din cadrul Atelierelor au fost susținute cu materiale educaționale puse la dispoziție de OvidiuRo: cărți ilustrate de ficțiune sau non-ficțiune, hărți, lupe, magneți, kituri de germinare și de igienă sau cărți pentru copii, materiale ce au rămas în grădinițe și vor fi folosite de copii, în noul an școlar.

De asemenea, profesorii au participat la cel puțin unul din trainingurile regionale, județene sau locale dedicate Atelierelor, susținute de trainerii și profesorii-formatori OvidiuRo în lunile iunie și iulie.

„Vara aceasta am avut o participare-record la Ateliere, față de anii trecuți. Practic, numărul educatoarelor care au susținut un Atelier s-a dublat. Este pentru noi un semn evident că schimbarea începe să vină, din interior: profesorii simt ei înșiși nevoia de a aduce metode interactive de învățare în activitățile la grupă, vor să atragă resurse noi și de calitate, mai ales în grădinițe defavorizate și sunt deschiși să schimbe semnificativ felul în care s-au raportat până acum la copii, în activitățile zilnice”, a declarat Maria Gheorghiu, Cofondator OvidiuRo.

Atelierelor li s-a adaugat, anul acesta, un modul de științe și experimente – Povești de Vară sub Lupă, o continuare a proiectului lansat în 2018 de OvidiuRo cu susținerea Raiffeisen Bank – Povești sub Lupă; ca și ediția anterioară, și anul acesta proiectul s-a bucurat de un impact major, aducând numeroase cărți și resurse centrate pe experimente sau matematică în grădinițe defavorizate și formând profesori în activități de predare prin STEM.

STEM este un curriculum bazat pe ideea de educare a copiilor cu ajutorul a patru discipline diferite: știință, tehnologie, inginerie și matematică – într-o abordare interdisciplinară și aplicată.

Fiecare Atelier s-a desfășurat pe parcursul a 12 zile, timp de minim 3 ore, zilnic, în perioada iulie – august 2019; Atelierul a început cu Ziua 0, când copiii și părinții lor luau contact pentru prima dată cu modulul.

Au urmat 10 zile consecutive (de luni până vineri) de activități tematice la grădiniță pentru ca, la final, în ziua 12, să aibă loc festivitatea de încheiere a Atelierului, din nou cu participarea părinților.

Până la finalul acestui an, în parteneriat cu ISJ Suceava, OvidiuRo va implementa la nivel județean programul național de încurajare a lecturii în grădinițe – Fiecare copil merită o poveste – în cadrul căruia mai multe grădinițe din cele mai defavorizate comunități din Suceava vor primi centre de bibliotecă (GrădiBiblioteci), minim 25% dintre copiii din mediul rural din județ vor primi Prima Carte pentru acasă, iar mai multe sesiuni de formare pentru profesirii din județ vor avea loc la Suceava.

Intervențiile OvidiuRo pentru creșterea calității educației preșcolare în județul Suceava au început în anul 2016.

Atunci, programul Fiecare Copil în Grădiniță a fost transformat în program național prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii defavorizate.

OvidiuRo a susținut atunci o sesiune de informare în colaborare cu instituțiile județene pentru directorii de școală, primarii și asistenții sociali din județ, cu scopul diseminării procedurilor de implementare.

Proiectul a fost implementat cu suportul Grupului Fildas-Catena, Raiffeisen Bank și GlaxoSmithKline România.

ȘTIRI