SUA sărbătoreşte Ziua Independenţeistiri locale

SUA sărbătoreşte Ziua Independenţei

independentaLegenda naşterii naţiunii americane are doar 239 de ani. Însă într-o perioadă atât de scurtă au apărut o serie de mituri în jurul acestei zile, legende care în oricare alte civilizaţii le-ar fi trebuit secole ca să se dezvolte.

Iată 10 adevăruri pe care nu le ştiai despre 4 iulie, Ziua Independenţei în SUA

  1. America nu şi-a declarat independenţa pe 4 iulie – Se crede că primul Congres Continental al Americii a declarat independenţa faţă de monarhia britanică pe 4 iulie 1776. Dar votul oficial a avut loc cu două zile înainte, Declaraţia fiind publicată în ziare pe 4 iulie.
  2. Declaraţia de Independenţă a fost semnată în totalitate pe 4 iulie – Legenda americană spune că atunci votul a fost oficiat, toţi delegaţii au semnat Declaraţia în aceeaşi zi, moment ilustrat adesea în picturile populare. Însă în realitate, a trecut o lună de zile până au semnat toţi reprezentanţii documentul. Singura persoană care semnase Declaraţia pe 4 iulie a fost John Hancock.

  3. John Adams credea că 2 iulie va fi Ziua Independenţei Americii – Unul dintre semnatarii Declaraţiei şi viitor preşedinte a scris o serie de scrisori memorabile soţiei sale Abigail în care descrie cu amănuntul evenimentele ce au constituit întemeierea naţiunii. Într-una dintre aceste scrisori, Adams scria „2 iulie 1776 va fi cea mai memorabilă zi din istoria Americii”.

  4. Thomas Jefferson şi John Adams au murit amândoi pe 4 iulie – Dacă data publicării Declaraţiei de Independenţă a creat impresia că 4 iulie este ziua oficială a independenţei Americii, moartea celor doi fondatori ai declaraţiei în această zi a marcat în istorie Ziua Independenţei, 4 iulie. Preşedinţii Thomas Jefferson şi John Adams au decedat amândoi pe 4 iulie, în acelaşi an 1826, la o diferenţă de 5 ore.

  5. Ziua de 4 iulie era sărbătorită la început cu mult verde, nu cu roşu, alb şi albastru – Celebrarea zilelor de 4 iulie are loc în ultimii ani cu artificii, haine şi ornamente roşii, albe şi albastre. Primele sărbători ale independenţei foloseau culoarea verde în toate decoraţiunile.

  6. Nimeni nu ştie cine a inventat hot-dogs – Nici o Zi a Independenţei în America nu poate fi sărbătorită cum se cade fără un ospăţ cu bucate tradiţionale. Puţine feluri de mâncare se pot mândri cu o notorietate aşa cum o fac „hot-dogii”, care au devenit tradiţionali. Însă originea hot-dogului este necunoscută. Un caricaturist de la New York Evening Journal susţine că la începutul secolului XX un vânzător a inventat pe loc acest sandvis la un meci al New York Giants şi la numit „red hots”. Când caricaturistul de la ziar a desenat momentul ilustrând un câine teckel într-o chiflă, el a botezat produsul „hot-dog” fiindcă nu ştia cum se scrie „dachshund” (numele german al rasei). Un alt istoric susţine că un vânzător din New Jersey a dat denumirea la cârnaţii lui „hot-dogs”.

  7. Plăcinta cu mere nu-şi are originea în America – Plăcinta cu mere a devenit emblemă a oricărei sărbători americane. Există chiar şi o expresie împământenită „american precum plăcinta cu mere”. Adevărul este că plăcinta cu mere exista şi în alte culturi, cu mult timp înainte ca SUA să apară pe harta lumii.

  8. Mai mulţi bucătari susţin că au inventat hamburgerul – Hamburgerul este un produs 100% american dar sunt mulţi cei care susţin că au inventat această gustare tradiţională de 4 iulie. Louis Lassen, din New Haven, deţine titlul de prima persoană care a servit primul sandvis cu carne de vită când un client grăbit avea nevoie de o gustare caldă şi consistentă. Charles Nagreen din Seymour, Wisconsin, deţine şi el oficial titlul de prima persoană care a vândut un hamburger la un târg local când a tăiat pe jumătate chiftelele şi lea pus între două felii de pâine. Aceştia sunt numai doi dintre mulţi alţii care susţin că au inventat hamburgerul.

  9. Piesa „God Bless America” a fost respinsă de compozitorul ei, Irving Berlin, timp de 20 de ani – Faimosul compozitor american Irving Berlin a dăruit naţiunii sale adoptive unul dintre cele mai grozave şi emblematice cântece, „God Bless America” însă nu a văzut lumina zilei decât după 20 de ani după ce a compus-o deoarece nu i se părea demnă de a fi auzită. Piesa a fost scoasă din arhiva compozitorului la cererea lui Kate Smith care a vrut să cânte la radio o piesă patriotică atunci când a izbucnit războiul în Europa.

  10. Steagul SUA a fost desenat de un elev de liceu – Un elev de liceu, Robert G. Heft din Lancaster, Ohio, a avut ca temă confecţionarea unui steag naţional pentru America, care să recunoască afilierea statelor Alaska şi Hawaii. El a adăugat încă două stele şi a ţesut modelul bine cunoscut astăzi. Profesorul său i-a dat o notă mică pentru lucrarea sa, dar el a trimis modelul preşedintelui Dwight D. Eisenhower pentru a-i cere părerea. Eisenhower a ales modelul ca drapel oficial şi a fost introdus în 1960. Profesorul elevului i-a schimbat nota cu un 10.

Virgiliu Lupu

Centrul Româno-American Fălticeni 

ȘTIRI

error: Content is protected !!