Primăria Fălticeni vrea să reabiliteze Muzeul ”Mihail Sadoveanu” printr-un proiect european în valoare de 3 milioane de leiExclusiv

Primăria Fălticeni vrea să reabiliteze Muzeul ”Mihail Sadoveanu” printr-un proiect european în valoare de 3 milioane de lei

Vrea să atragă cât mai mulți bani europeni și guvernamentali. Administrația locală și-a propus să pornească modernizarea unui segment al infrastructurii municipale cu ajutorul fondurilor comunitare. Pentru că bugetul local nu permite, Primăria Fălticeni va apela tot la fonduri europene pentru refacerea câtorva din clădiri construite în urmă cu peste 100 de ani.

Una dintre acestea este casa în care a locuit marele scriitor Mihail Sadoveanu. Devenită muzeu în iunie 1987, clădirea ridicată la începutul secolului XX va putea beneficia de primele reparații capitale.

Casa memorială este într-o stare avansată de degradare, iar anumite lucrări ar trebui executate cât mai urgent.

Primarul Cătălin Coman spune că proiectul tehnic este finalizat, iar documentația necesară depunerii acestuia este aproape completă.

Muzeul ”Mihail Sadoveanu” va fi reabilitat cu fonduri europene, acestea urmând să acopere 98% din cheltuielile prevăzute în proiect, restul de 2% urmând să fie suportat de administrația locală.

”Mâine voi fi la Ministerul Culturii pentru obținerea unui aviz în proiect. Este singurul document de care mai avem nevoie.”, ne-a declarat primarul municipiului Fălticeni. ”Ne dorim să reabilităm integral clădirea muzeului. Proiectul pe fonduri europene este finalizat în proporție de 99%. Costurile sunt ridicate pentru că este vorba de structura unei case foarte vechi.”

Valoarea investițiilor pentru modernizarea Muzeului ”Mihail Sadoveanu” se ridică la aproximativ 3 milioane de lei.

Proiectul prevede și renovări la spațiul de lângă muzeu. Dacă ”Grădina liniștii” va fi înfrumusețată, aleea cu tei care duce spre muzeu, spațiile verzi, poarta țărănească și gardul din lemn vor fi revizuite.

Clădirea muzeului are 107 ani vechime și adăpostește câteva piese aparținând patrimoniului cultural. Printre acestea se numără picturi de Aurel Băeșu, sculpturi ale lui Ion Irimescu, dar și piese de mobilier ce au aparținut prozatorului.

Mihail Sadoveanu a petrecut cele mai importante perioade din viață la Fălticeni unde a scris 31 de cărți.

 

ȘTIRI

Facebook Comments