Bun venit palmierilor portocalii!Gânduri

Bun venit palmierilor portocalii!

Atunci când i-am zărit, am avut o revelație. Parcă îl vedeam în fața ochilor pe Dan Matei Agathon, primul om din istorie care le-a dat palmierilor șansa de a-și trage seva din pământ românesc, și nu de oriunde ci de la Mamaia. Dacă și-ar fi bătut puțin capul, fostul ministru al turismului ar fi reușit să planteze, cu aceiași profesori universitari, cu care izbutea pe litoral, un lot semnificativ și lângă Mănăstirea Voroneț.

Dar n-ai nevoie de ministru ca să plantezi arbori exotici în orașul tău, ci de sisteme de fixare în beton. Și, s-ar putea, de o autorizație.

Palmierii portocalii ca tarabele din Piața Agroalimentară mi-au reamintit că orașul meu, Fălticeni, are câteva carențe moștenite și lăsate să dăinuie fără ca cineva să zică STOP! N-avem nici o regulă arhitecturală și cromatică. Vraiște totală. Uitați-vă la modul cum sunt zugrăvite blocurile, după termoizolare. Nu-i unul la fel. Fiecare colorează după bunul plac, ca la ora de desen. Se continuă în același fel și în 2015. Și exemple mai sunt…

Cât despre copacii din plastic, parcă sunt desprinși din comediile spumoase cu Jim Carrey. Efectul prezenței lor este clar: atrag priviri și deopotrivă comentarii.

Pentru că tot vorbim de o premieră la Fălticeni, eu, cetățeanul simplu, le-am urat bun venit palmierilor portocalii, nu înainte de a mă scărpina în cap, întrebându-mă retoric: Voi nu erați verzi la Mamaia?

În Sâmbăta Mare, pe la miezul zilei, când pe capătul bulevardului 2 Grăniceri se ”plantau” copacii tropicali, cu gândul la Dan Matei Agathon și la posibilul Palmier de Bucovina, îmi spuneam în sinea mea: Cum de tocmai aici s-a nimerit să se întâmple totul? La nici 100 de metri se află statuia grănicerului, un produs al patrimoniului local.

Hai că nu-i o tragedie…grăiesc niște aborigeni. Așa am zis și eu. Mai punem doi elefanți mov, un balansoar, trei pinguini albaștri, un scrânciob, 7 pitici, Alba ca Zăpada și mai avem de-un loc de joacă.

ȘTIRI

error: Content is protected !!